Här är riskgrupperna som bör få influensavaccin först i höst

I år börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensa den 3 november. Under den pågående corona-pandemin är det viktigt att  personer som med ökad risk för svårare sjukdom vid influensa vaccinerar sig. Det skriver Folkhälsomyndigheten som nu uppdaterat  rekommendationerna om hur prioriteringen bör se ut av riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal för influensavaccination.


Publicerad den: 2020-09-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Här är riskgrupperna som bör få influensavaccin först i höst
Annons

– Vaccination mot influensa är än viktigare under pågående pandemi för att skydda personer som har en ökad risk att bli svårt sjuka i influensa, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten menar att det kommer krävas mycket och noggrann planering för att genomföra vaccinationerna mot säsongsinfluensan i år. Det kan exempelvis bli svårt att erbjuda drop in-tider för vaccination, då det kan innebära att många personer samlas i väntrummen. Vaccinatörerna kommer därför behöva hitta egna lösningar på hur de ska lösa situationen utifrån sina egna förutsättningar.

Här är grupperna som bör vaccineras först

För att vaccinet bland annat ska räcka till de som behöver det främst, har Folkhälsomyndigheten gjort en prioriteringslista. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att följande grupper prioriteras (utan inbördes prioritering) till och med slutet av november:

 • Personer över 65 års ålder.

 • Gravida efter graviditetsvecka 16 (läs mer på sidan om influensavaccination av gravida).

 • Vuxna och barn från 6 månader med de sjukdomar eller tillstånd som bedöms öka risken för svår influensasjukdom, nämligen:

  • Kronisk hjärtsjukdom.

  • Kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma.

  • andra Andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).

  • Kronisk lever- eller njursvikt.

  • Diabetes mellitus.

  • Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

 • Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

 • All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.

Annons
Annons

Då kan personer utanför riskgrupperna vaccineras

Från och med 1 december kan personer som inte ingår i ovanstående riskgrupper erbjudas vaccination.

Annons
Annons

  Källor

 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/september/prioritering-behovs-nar-vaccination-mot-sasongsinfluensa-startar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu