Gratis influensavaccin för riskgrupper i hela Sverige

I år erbjuder alla regioner i Sverige avgiftsfri vaccinering mot säsongsinfluensan till riskgrupper och personer som är 65 år eller äldre. Tidigare var det endast 16 av landets 21 regioner som hade avgiftsfri vaccination för dessa grupper, rapporterar Dagens Medicin. 


Publicerad den: 2020-10-07
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

influensa-vaccin
Annons

– Det formella beslutet tas på regionfullmäktige den 28 oktober. Det är pandemin som gjort att vi kommit till skott, vi kan inte vara sämre än andra regioner, säger Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland till Dagens Medicin. Region Västernorrland är  en av de regioner som i år gått över till avgiftsfri vaccinering för riskgrupper. 

Riskgrupper och vårdpersonal ska prioriteras

Äldre, riskgrupper och vård- och omsorgspersonal bör prioriteras i vaccinationskön under november, övriga får vänta till 1 december. Det enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. 

Här kan du läsa mer om vilka som ingår i riskgrupper (äldre, gravida, och personer med kronisk sjukdom).

Annons
Annons

Högdosvaccin används för första gången i Sverige

 För personer som är 65 år eller äldre finns under säsongen 2020–2021 ett högdosvaccin som har fyra gånger högre antigenkoncentration jämfört med vanligt influensavaccin. Studier har visat bättre effekt för högdosvaccin jämfört med vanligt vaccin.

Vaccinet kan köpas in av regioner på särskild licens. Skåne, Stockholm, Sörmland och Gävleborg har beställt högdosvaccinet för att vaccinera äldre som bor i särskilt boende. 

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/10/06/kostnadsfritt-influensavaccin-for-alla-aldre-i-ar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu