Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Första influensafallet bekräftat

Annons

Det första fallet av svininfluensa i Sverige har nu bekräftats. Det rör sig om den 50-åriga kvinna i Stockholmstrakten som med största sannolikhet misstänktes vara smittad. Kvinnan som blev sjuk efter en USA-resa var inte sjuk i mer än tre dagar. Hon fick milda symtom och behövde aldrig sjukvård för att tillfriskna. Enligt Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, tog det lång tid innan fallet kunde bekräftas då kvinnan i princip redan var frisk och det fanns det väldigt få virus kvar att jobba med.
– Men till slut lyckades vi få viruset att växa på en cellkultur. När vi jämförde de genetiska sekvenserna stod det klart att det verkligen var den nya influensan, säger Linde till TT.

I dagsläget finns ingen misstanke om att den nya influensan finns i Sverige eftersom kvinnan tillfrisknat och ingen person som hon har varit i kontakt med sedan hon kom hem har visat smittotecken.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.