Efter ledigheten - nu tar influensan fart

Efter julledigheten väntas spridningen av influensa ta fart, meddelar Folkhälsomyndigheten. Riskgrupper rekommenderas därför att vaccineras så snart som möjligt. Men tillgången till vaccin varierar fortfarande i landstingen.


Publicerad den: 2019-01-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Efter ledigheten - nu tar influensan fart
Annons

Före jul konstaterade Folkhälsomyndigheten att influensasäsongen var igång. Nu väntas influensan ta fart och kommer troligen nå sin topp i februari. För dem som vill eller som bör vaccinera sig bör därför göra det så snart som möjligt.

– Eftersom det kan ta upp till två veckor innan vaccinet ger full effekt är det hög tid att vaccinera sig, säger epidemiolog AnnaSara Carnahan, i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

I höstas fick flera landsting brist på vaccin och man prioriterade därför de som riskerade svår influensasjukdom. Och tillgången till vaccin varierar fortfarande i landets landsting, liksom vilka prioriteringar som gäller. Men flera landsting har fått ett tillskott av vaccin efter att 33 000 nya doser levererades till Sverige i januari och ytterligare 15 000 doser förväntas komma under de närmaste veckorna.

 

Dessa rekommenderas vaccination

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som tillhör riskgrupperna att vaccinera sig, såsom:

  • Personer som fyllt 65 år
  • Personer med kronisk hjärtsjukdom eller kronisk lungsjukdom (t.ex. KOL och svår astma)
  • Personer med kronisk lever- eller njursvikt, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.
  • Även personer som bor eller vårdar andra som har kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas vaccination.

 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/januari/hog-tid-for-vaccination-nar-influensan-tar-fart/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu