Därför kan influensan slå hårdast mot yngre i år

Den förra säsongen influensavariant drabbade främst äldre – i år ser det ut att vara en variant som kommer drabba unga och de som är i medelåldern.


Publicerad den: 2017-10-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Tillhör man en riskgrupp så är det absolut bästa skyddet att vaccinera sig. Man har aldrig 100 procent skydd av influensavaccinet, men är man vaccinerad blir man lindrigare sjuk. Det är ju en stor skillnad på att vara influensasjuk och att få lunginflammation på grund av influensa, säger Mia Brytting, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för laborativ virus- och vaccinövervakning till Sveriges Radio.

Den typen av influensa som cirkulerade senaste säsongen var H3N2 och då var det framförallt äldre personer som drabbades. I år kommer det vara en annan typ som cirkulera – Influensa B.

  Och vi vet att när influensa B cirkulerar så är det lite mer yngre personer som drabbas, säger Mia Brytting till radion.  

Annons
Annons

Många äldre har redan byggt upp en relativt bra immunitet mot denna typ, men man kan ändå bli smittad och sjuk. Alla kan drabbas av influensa B, menar hon.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6791273

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu