Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cellgift mot svår svininfluensa


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-17

Annons

Forskare vid Karolinska Institutet och Astrid Lindgrens Barnsjukhus rapporterar i vetenskapstidskriften The Lancet om ett försök med ett nytt behandlingskoncept vid svår svininfluensa.

En av de mycket svårt sjuka patienter som under vintern vårdades i hjärt-lungmaskin på sjukhuset blev efter ett antal veckor ytterligare försämrad. För att bryta den negativa utvecklingen prövade man en kombination av cellgift och kortison, varpå tillståndet snabbt förbättrades, skriver Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

Normalt sett är man inom sjukvården försiktig med att ge cellgifter till infekterade patienter.

– Vi är naturligtvis utomordentligt glada över den lyckliga utgången, med tanke på både den mycket komplicerade sjukdomsbilden och den kontroversiella behandling vi fann oss nödgade att använda. Det kan tyckas motsägelsefullt att använda cellgift vid en svår infektion. Men redan 2006 publicerade vi en hypotes, också i the Lancet, att cellgiftsbehandling kunde vara effektiv mot svår fågelinfluensa, säger Jan-Inge Henter, professor vid Karolinska Institutet och överläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Forskarna bakom studien är noga med att påpeka att behandlingskonceptet med cellgift och kortison endast ska användas i mycket speciella situationer. Behandlingen måste också prövas på betydligt fler patienter innan effekten är säkerställd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.