Barn under fem år har drabbats hårdast av influensan

Säsongens influensan har drabbat barn hårdast och cirka 1000 barn har sökt vård på grund av den, vilket är nästan tre gånger så många som motsvarande period för två år sedan, rapporterar Ekot.


Publicerad den: 2019-03-04
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Barn under fem år har drabbats hårdast av influensan
Annons

Säsongens influensa har nått sin topp och färre insjuknar nu, men personer insjuknar fortfarande och det kommer fortsätta så i några veckor till.

De som har drabbats hårdast av denna säsongens influensa är barn under fem år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det hänger ihop med vilken influensasort vi har i år. Det här är en sort som inte har cirkulerat mycket i Sverige sedan 2015/2016, så då är det flera årskullar av barn som inte träffat på den här influensasorten. Det är därför den här åldersgruppen drabbas, säger AnnaSara Carnahan som är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till radion.

 

Men tittar man på befolkningen i stor är det färre som har drabbats av säsongens influensa. Hittills har cirka 9 400 haft influensan, jämfört med förra årets rekordår och för två år sedan då det var drygt 10 000 under samma period.

– Vi ser att den här influensasorten inte har förändrats så jättemycket sedan för tre säsonger sedan. De som blev sjuka för tre år sedan har fortfarande en immunitet och därför blev inte säsongen så intensiv i år, säger AnnaSara Carnahan till radion.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7166063

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu