Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Influensa hos vuxna

Rekommendation om vaccination mot Pandemrix kvarstår

Socialstyrelsens rekommendationer angående vaccination mot den så kallade svininfluensan, H1N1, står fast i väntan på läkemedelsverkets utredning om ett eventuellt samband mellan vaccination och narkolepsi.

Publicerad den: 2010-08-31
Författare: Jessika Nilsson, NetdoktorPro

Annons

– Den här utredningen är prioriterad hos läkemedelsverket och vi följer den noggrant. Just nu behövs ingen allmän vaccination eftersom det inte är influensasäsong men till personer som ska resa till ett land där smittan finns rekommenderas fortfarande vaccinet, säger Agneta Holmström, enhetschef vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Pandemrix och narkolepsi

Den svenska utredningen gäller 12 fall av narkolepsi som misstänks ha ett samband med vaccinet Pandemrix. Enligt det europeiska läkemedelsverket, EMA, har minst 30,8 miljoner europ&eacuteer vaccinerat sig och verket arbetar nu med att samla in och kartlägga om det har förekommit fler misstänkta fall i Europa. De flesta fall som har rapporterats in till EMA kommer från Sverige och Finland.

Det finska institutet för välfärd och hälsa, THL, rekommenderar att vaccinationerna i Finland stoppas till dess att sambandet är ordentligt utrett. Däremot erbjuds vaccin, precis som i Sverige, till personer som ska resa till ett land med pågående smittspridning.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I veckan kommer det svenska läkemedelsverket att diskutera frågan med internationella experter. Inom två veckor ska de svenska myndigheterna komma med mer information.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons