Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många svenskar väntas få nya influensan

Nu slår Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen larm om att drygt 400 000 svenskar kommer att insjukna i den så kallade svininfluensan till hösten, även om man börjar vaccinera alla svenskar mot den nya influensan. Om smittspridningen blir aggressivare kan i värsta fall fem miljoner svenskar drabbas. Netdoktors expert Sven Britton ger sin syn på de nya siffrorna.
Annons

– En influensaepidemi kommer varje år men så där ungefär vart 30: e år kommer det en större epidemi som allmänheten inte är förberedd på, och detta är ett sådant exempel. Svininfluensan tar nu fart i Sverige och vi kan nog förvänta oss att ett stort antal svenskar kommer insjukna i höst eller nästkommande höst och vi kan även förvänta oss att ett antal dödsfall. Men man bör samtidigt komma ihåg att det faktiskt är ett&nbspinte föraktligt antal, främst äldre personer, som årligen dör av den vanliga influensan, säger Sven Britton, professor infektionsmedicin, Karolinska sjukhuset i Solna och Netdoktors expert.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Prognosen som Smittskyddsinstitutet har gjort i samarbete med Socialstyrelsen bygger på en simulering där Sveriges befolkning med hjälp av registerdata från Statistiska centralbyrån kopplats samman i ett enda stort socialt nätverk. I prognosen framgår det att även om vaccineringen kommer i gång snabbt och smittspridningen blir mild, kommer fler än 400.000 svenskar att smittas av den nya influensan.
– Om vi har extrem tur kan det bli färre och om vi har otur kan det bli betydligt fler, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Om vaccineringen däremot inte kommer i gång på en gång och smittspridningen blir aggressivare kan drygt fem miljoner svenskar smittas, menar Smittskyddsinstitutet. Detta anser dock Sven Britton är något av en överdrift.
– Jag har svårt att tro att mer än hälften av Sveriges befolkning skulle insjukna. Inte ens under den betydligt aggressivare ”spanska” influensan på 1920 talet tror jag hälften av dåvarande Sveriges innevånare insjuknade under ett år. De här beräkningsmodellerna må vara matematiskt sofistikerade men någon direkt kontakt med verkligheten har de inte. Dessutom verkar inte denna influensa vara så farlig som man till en början trodde och den har varit trög i starten.&nbsp Men det rör sig om en ny influensa och därför är det väldigt stor risk att många drabbas, eftersom ingen är immun mot den sedan tidigare. Samtidigt är dödligheten inte oroväckande hög så jag skulle fortfarande inte vilja påstå att svenskarna behöver känna någon större oro ännu så länge.

Hittills har över 90 000 fall av svininfluensan, A/H1N1, rapporterats över hela världen och fram till förra veckan hade 429 människor avlidit enligt WHO. Under en vanlig influensasäsong smittas omkring 2-15 procent av befolkningen, beroende på typ av virus. Men eftersom svininfluensan är helt ny kan 20-40 procent smittas om vi inte vaccinerar oss, enligt prognosen. Enligt Dagens Nyheter har Marie-Paul Kieny, chef för WHO:s vaccinforskning, sagt att ett vaccin mot svininfluensan bör vara klart i september och därmed bör samtliga länder vara redo att skydda sig. Sven Britton anser dock att det kan bli svårt för svenskarna att försöka undvika att smittas.
– Frånsett att vaccinera sig när ett nytt vaccin blir tillgängligt är det egentligen ingen id&eacute att försöka skydda sig eftersom smittan sprids relativt snabbt och det sker via luften. Det man dock bör tänka på är att uppsöka läkare om man får influensaliknande symtom som feber, hosta kombinerat med andningssvårigheter. Däremot är det inte mycket att göra om man bara har lite hosta och feber, då går det över av sig själv men känner man alltså av andningssvårigheter ska man inte vänta på att uppsöka läkare. Man skall också komma ihåg att det är då man hostar som värst som man är som mest smittsam, avslutar Sven Britton.

&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-02-2 18:02 (5 år sen)

    SKREV NYSS ANG "SVININFLUENSAN" !


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons