Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Detta bör du veta om säsongsinfluensan och vaccinet mot den

Feber, huvudvärk och hosta - nu är influensa på ingång igen. Men vem ska vaccineras mot säsongsinfluensan? Kan man fortfarande bli sjuk trots att man blivit vaccinerad? Och varför fungerade inte vaccinet optimalt förra året? Här berättar mikrobiolog Mia Brytting mer om säsongsinfluensan.


Publicerad den: 2018-10-26
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Detta bör du veta om säsongsinfluensan och vaccinet mot den
Annons

Influensa A (H1N1)pdm09 är den influensatyp som Mia Brytting tror kommer dominera under årets influensasäsong.

Det är den influensatyp som kom 2009 och som i folkmun kallas för svininfluensan. Nuförtiden är det dock en säsongsinfluensa och det är inte heller samma vaccin man använder när man vaccinerar för årets säsongsinfluensa som man använde under pandemin 2009, menar mikrobiolog Mia Brytting som arbetar med influensaövervakning på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Därför tros influensa A (H1N1)pdm09 dominera

Så varför tror hon då att det just är denna influensatyp som kommer dominera?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Jag misstänker det och det är för att den inte har cirkulerat på två år. De två senaste säsongerna har det varit andra virus än just den.

Mia Brytting tar ett exempel för att förklara varför det har betydelse.

– Influensa B/Yamagata cirkulerade till exempel i en enorm omfattning förra året, och det har gjort att vi har byggt upp en immunitet och då är det svårare för B/Yamagata att dominera den här säsongen, säger hon.

Annons
Annons
 
Viruset kommer dock förändra sig med tiden, vilket gör att vi under en annan säsong inte längre är immuna och därför kan vi bli sjuka av det igen.

För att förutse vilken influensa det är som kommer cirkulera i år har Mia Brytting också tittar runt i andra delar av världen.

– Jag har tittat på vad som har cirkulerat på södra halvklotet. Men där kan man ju inte säga att det är en entydig bild, det hänger ju lite på var jag tittar på södra halvklotet. Är det Sydamerika, Sydafrika elle Australien? Men jag har tittat på vad som är på väg uppåt och vad det är som har cirkulerat i landet, det är så man lägger ihop pusslet.

 

Förra årets influensavaccin  gav inte ett optimalt skydd

Samma sak görs varje år, men det är inte alltid som man prickar helt rätt. Förra årets blev det en missmatchning som gjorde att vaccinet inte gav ett optimalt skydd. Samtidigt menar Mia Brytting att man inte heller missade målet helt.

Då var det ett vaccin som bestod av tre olika stammar, ett så kallat trevalent vaccin som består av både influensa A-stammarna, A(H3N2) och A(H1N1)pdm09, samt en av de två linjetyperna av influensa B, alltså B/Victoria eller B/Yamagata.

– Och då valde man B/Victoria, men så var det B/Yamagata som dominerade. Med fel B-linjetyp blev det ju inte ett optimalt vaccinskydd, säger Mia Brytting.

– Men då ska man komma ihåg att influensa B ursprungligen bara var en enda variant fram till på mitten av 80-talet, säger hon.

Det var då man såg att det de två influensa B typerna hade glidit så långt ifrån varandra att de helt enkelt fick bli två olika linjetyper.

– Så vi hade ett ganska gott korsskydd utav B/Victoria, som var i vaccinet (förra säsongen), mot B/Yamagata. Så det var inte värdelöst. Vi fick ett skydd, men det var inte optimalt, säger Mia Brytting.

Nytt för i år är dock att nästan alla landsting kommer ha det fyrvalenta vaccinet som innehåller båda B-linjetyperna, berättar Mia Brytting.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Växande skepticismen mot vaccin - hur påverkar det?

Vaccinkritiska vindarna blåser över Europa och det finns även en kritisk diskussion i Sverige. Bland annat sa socialminister Annika Strandhäll (S) så här i en intervju med SvD i september i år:

“Vi har sett tydliga tecken på vaccinmotstånd också i Sverige i form av sjukdomar som mässling som börjat sprida sig igen”.

Så hur ser skepsisen ut när det kommer till vaccin mot säsongsinfluensa? Enligt Mia Brytting gick vaccinationstäckningen ner efter de närmaste åren efter pandemin 2009, men att den återigen kommit upp till den nivån som det var innan 2009.

– Självklart finns frågor och funderingar, men vaccinationstäckningen är som tidigare. Men jag tycker att den generellt sett är för låg, säger hon.

Hur många det är som vaccinerar sig mot säsongsinfluensa är dock svårt att se, menar Mia Brytting.

– Vi kan bara mäta vaccinationstäckningen bland de som är 65 år och äldre, för vi har inget vaccinationsregister eftersom det inte är ett nationellt vaccinationsprogram.

– Det vi ser är att vi har många personer, som tillhör medicinska riskgrupper och som inte är vaccinerade, som hamnar på intensiven. Och det betyder då att de som vaccineras kanske inte hamnar där. Vissa hamnar där, men många gör det inte, säger Mia Brytting.

Vaccinet ger inte hundraprocentigt skydd - men lindrar

Trots att man vaccinerar sig mot säsongens influensa kan man bli sjuk. Influensavaccinet ger inte ett skydd på 100 procent, men det lindrar sjukdomen, menar Mia Brytting.

– Och det kan ju vara en skillnad mellat att vara kvar hemma och vårda sin sjukdom, bli tvungen att läggas in på sjukhus eller intensiven eller i värsta fall dö.

Dessutom påpekar hon att det finns andra infektioner som kan ge influensaliknande symtom.

 

Dessa bör vaccineras mot influensan

Dessa grupper rekommenderas vaccination:

 • personer 65 år eller äldre
 • gravida efter graviditetsvecka 16

Personer med sjukdomar eller tillstånd som:

 • kronisk hjärtsjukdom
 • kronisk lungsjukdom (t.ex KOL och svår astma)
 • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (t.ex. extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
 • kronisk lever- eller njursvikt
 • diabetes mellitus
 • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Det finns även andra personer som Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination.

– Vi har som rekommendation att de som lever tillsammans med kraftigt
immunsupprimerade personer ska vaccinera sig. Sedan är det väldigt lite med säsongsinfluensavaccinet så om man inte är kraftigt äggallergiker kan man ju absolut vaccinera sig.

Man kanske till exempel vill skydda sina äldre föräldrar, sina barn som inte går på dagis eller så ska man på sin drömresa och vill undvika att bli sjuk på den, menar Mia Brytting.

Då börjar landstingen vaccinera

– Den 6 november börjar landstingen vaccinera och de flesta hinner vaccinera alla som vill innan jul, säger Mia Brytting. 

Varför man inte börjar vaccinera tidigare beror på att vaccintionseffekten avtar med tiden.

– Vaccinerar man alldeles för tidigt har effekten börjat klinga av när influensatoppen kommer. Aktiviteten börjar öka i december och sedan avtar det vid jul och nyår, för då är alla lediga. Sedan tar det fart igen i januari och sen toppar det i februari, säger Mia Brytting.

Man vill alltså helt enkelt inte vaccinera för tidigt men samtidigt hinna vaccinera de som vill innan jul och nyårshelgen, eftersom det tar två veckor innan man får ett fullgott skydd.

En annan sak som man kan tänka på är att det finns så kallade antivirala läkemedel (mediciner som kan bromsa viruset), menar Mia Brytting.

– Viktigt är att tänka på att: Ju tidigare man kan sätta in en behandling desto effektivare är det.

– Så tillhör man en medicinsk riskgrupp, inte har vaccinerat sig och kanske har träffat någon som fått influensa för någon dag sedan och man själv börjar känna sig influensasjuk, gå då och få antiviraler, säger Mia Brytting.

Antivirala läkemedel är ett komplement som alltså inte ersätter influensavaccination.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-12-3 00:29 (4 år sen)

  Hej! Jag har idag 3/12-18 börjat äta Aciklovir
  200 mg mot herpesutslag som jag får då och då på ena skinkan.Särskilt när jag är nedgången av stress o flera sjukdomar. Dessutom har jag ingen mjälte(sen 98?)och är därmed en riskperson,68 år.Tänkte ta influensavaccin i morgon...Kan jag göra det när jag äter Aciklovir,ska tas i 5 dagar? Eller ska jag ha antiviral- medel före influensavaccinet? Eller ska jag bara äta upp herpesmedicinen först ,innan jag tar
  Influensavaccinet?
  Vore tacksam för snabbt svar!!!!
  Med vänlig hälsning,
  Rita Sellvin
  Mob.0731-406408

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-5 18:35 (4 år sen)

  Informativ? Saklig information. Välskriven, nyanserad.

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-5 18:31 (4 år sen)

  Informativ? Saklig information. Välskriven, nyanserad.

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-5 16:06 (4 år sen)

  Vad är antiviraler?
  Jag är 56 år och sjukskriven för utmattningssyndrom, bör jag vaccineras?

 • Avatar Tidigare användare 2018-11-5 13:01 (4 år sen)

  Jag ska vaccinera mig om jag orkar gå till Vårdcentralen på grund av min polyneuropati.

 • Avatar Tidigare användare 2018-10-30 20:41 (4 år sen)

  Hur var det nu med alla som fick sömnsjukan av ett vaccin? Det var ju en förfärlig historia, ett livslångt lidande. I artikeln ovan kunde jag inte läsa något om biverkningar. Eller så vet man inte. Det är därför man är tveksam till att vaccinera sig.

 • Avatar Tidigare användare 2018-10-29 16:45 (4 år sen)

  Vad heter de antivirala m.edicinerna?


Annons