
Bör du vaccineras? Här är riskgrupperna vid influensa
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för andra kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras.
Barn och ungdomar drabbas oftare av influensa, men äldre personer, gravida och personer med vissa underliggande sjukdomar har störst risk att drabbas av allvarlig och livshotande sjukdom. Influensan kan också förvärra en underliggande sjukdom.
Vaccination rekommenderas för dessa grupperna:
- PERSONER ÖVER 65 ÅR:
– Särskilt äldre människor och de med underliggande kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjukdomar och diabetes rekommenderas att vaccinera sig
- GRAVIDA
– Om man som gravid inte ingår i någon annan riskgrupp, rekommenderas vaccination efter vecka 16 under höst/vinterperioden. Detta för att risken för svår influensasjukdom är högre under den senare delen av graviditeten.
– Gravida som ingår i en annan riskgrupp rekommenderas vaccination även göre vecka 16.
- VUXNA OCH BARN FRÅN 6 MÅNADER MED DESSA SJUKDOMAR:
– kronisk hjärtsjukdom
– kronisk lungsjukdom, som KOL eller svår astma
– andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
– kronisk lever- eller njursvikt
– diabetes
– tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
(I vissa fall kan det dock krävas en individuell bedömning av om vaccination ska erbjudas eller inte)
Vissa personer bör inte vaccineras
- PERSONER MED KRAFTIG ÄGGALLERGI
– Vaccin som innehåller influensavirus odlas oftast fram i befruktade hönsägg, därför kan små mängder av äggprotein finnas kvar i vaccinet. Personer med kraftig äggallergi bör därför prata med sin läkare och eventuellt ta testa för att se om de tål influensavaccinet.
- VACCINET LAIV SKA EJ ANVÄNDAS TILL:
– barn under två år.
– barn och ungdomar som har allvarlig astma eller väsande andning.
– barn som behandlas med acetylsalicylsyra.
– barn och ungdomar med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av behandling eller underliggande sjukdom.
(LAIV = Levande attenuerat (försvagat) influensavaccin)
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/af9f68e3cb324aaf818f8e7d53132090/rekommendationer-influensavaccination-riskgrupper.pdf
Källor
-
Helveteseld (bältros)
Bältros är ett smärtsamt utslag som orsakas av varicella-zostervirus, som även orsakar vattkoppor. Bältros uppträder när ett vattkoppsvirus återaktiveras, oftast många år efter den ursprungliga vattkoppsinfektionen.
-
Svinkoppor (impetigo)
Svinkoppor är hudinfektioner med bakterierna stafylokocker eller streptokocker och är ganska vanligt. Sjukdomen drabbar främst barn.
-
Halsfluss
Halsfluss (tonsillit) är en sjukdom som framförallt är lokaliserad till halsmandlarna och området runt dem. Både virus och bakterier kan orsaka halsfluss. Det är dels en sjukdom i sig själv, men ses också som led i andra sjukdomar som till exempel körtelfeber. Läs mer »
-
Vattkoppor
Sjukdomen orsakas av ett virus som kallas varicella zoster. Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som i de flesta fall drabbar barn.
-
Vinterkräksjuka
Så kallad vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Vinterkräksjukan är extremt smittsamt men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien.
-
Springmask
Springmask är vanligt förekommande i Sverige. Både barn och vuxna kan få springmask som ofta orsakar intensiv klåda i området runt ändtarmen. Läs här om hur du blir av med parasiterna.
-
Kolera
Kolera är en smittsam magtarmsjukdom, som inom få dagar kan ge våldsamma diarréer. Det farliga med kolera är den mycket stora vätskeförlust, som kan uppstå efter kort tid.
-
Förkylning kan leda till akuta besvär hos personer med astma
Under förkylningstider är det många av oss som får stå ut med att vara snoriga och hängiga en kortare period. Men för en person med astma kan det dock bli mer besvärligt. De kan ofta få mer långdragna förkylningar och i värsta fall akuta besvär som kräver läkarkontakt.
1 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Jo,det var denna artikel mycket upplysande,då jag har kronisk insomni,tar därför vaccination varje år + vaccination för lunginflammation,nu har jag tagit de tre ggr jag får ta med 5 års mellanrum,fast jag är nu 78 år,så jag kanske inte kan hoppas på ett långt liv,även om jag nu överlevt min elakartade hjärntumör + kronisk insomni i mer än 25 år.
Inga har kommenterat på denna sida ännu