Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bör du vaccinera dig mot influensa? Här är riskgrupperna

Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccination. 


Publicerad den: 2017-12-19 Uppdaterad den: 2019-09-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Bör du vaccinera dig mot influensa? Här är riskgrupperna
Annons

Barn och ungdomar drabbas oftare av influensa, men äldre personer, gravida och personer med vissa underliggande sjukdomar har störst risk att drabbas av allvarlig och livshotande sjukdom. Influensan kan också förvärra en underliggande sjukdom.  I de flesta regioner är vaccinationen gratis för personer som ingår i någon av riskgrupperna.

Därför måste man vaccinera sig varje år

Influensavaccinets varar bara i sex till nio månader, vilket alltså ger ett skydd under en influensasäsong. Den som vaccinerats tidigare säsong behöver därför vaccineras igen inför den kommande säsongen. Influensaviruset har stor förändringsförmåga och därför cirkulerar en ny variant av influensan varje år.  Inför varje säsong anpassas därför vaccinstammarna för att likna de som cirkulerar.

Vaccination rekommenderas för dessa grupperna:

Personer över 65 år:

 • Särskilt äldre människor och de med underliggande kroniska sjukdomar som hjärt- och lungsjukdomar och diabetes rekommenderas att vaccinera sig

Gravid:

 • Gravida har en förhöjd risk att bli svårt sjuka om de får influensa. Gravida kvinnor rekommenderas därför att vaccinera sig mot influensa efter graviditetsvecka 16 under influensasäsong. 

 • Vaccination skyddar den gravida, fostret och det nyfödda barnet.
 • Vaccination före gravidvecka 16 rekommenderas till gravida kvinnor som lever med vissa typer av sjukdom (se listan här nedan).  

Personer med dessa sjukdomar (barn från 6 månader): 

 • kronisk hjärtsjukdom
 • kronisk lungsjukdom, som KOL eller svår astma
 • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (t.ex: extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder)
 •  kronisk lever- eller njursvikt
 • diabetes
 • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

(I vissa fall kan det dock krävas en individuell bedömning av om vaccination ska erbjudas eller inte)  

Annons
Annons

Det går bra att vaccinera sig trots att man inte tillhör en riskgrupp

Det går så klart också bra att vaccinera sig mot säsongsinfluensan trots att man inte tillhör någon riskgrupp. Det kan man till exempel göra om man vill minska risken för att bli sjuk, minska risken för att smitta andra (som kanske tillhör någon av riskgrupperna). 

Vissa personer bör inte vaccinera sig

Personer med kraftig äggallergi:

 • Influensavirusen som används till vaccinerna odlas oftast fram i befruktade hönsägg, därför kan små mängder av äggprotein finnas kvar i vaccinet. Personer med kraftig äggallergi bör därför prata med sin läkare och eventuellt ta testa för att se om de tål influensavaccinet.

Vissa barn ska undvika det levande försvagade vaccinet (LAIV): 

 • barn under två år.
 • barn och ungdomar som har allvarlig astma eller väsande andning.
 • barn som behandlas med acetylsalicylsyra. 
 • barn och ungdomar med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av behandling eller underliggande sjukdom. 

(LAIV = Levande attenuerat (försvagat) influensavaccin)

Har en pågående infektion eller inflammation 

 • Man bör vänta med att vaccinera sig om man har en pågående infektion eller inflammation, eller om man tar stora doser av inflammationshämmande läkemedel. Vaccinet kan annars få en sämre effekt. 

 

Annons
Annons

  Källor

 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/af9f68e3cb324aaf818f8e7d53132090/rekommendationer-influensavaccination-riskgrupper.pdf
 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/fragor-och-svar/influensa/?exp=57632#_57632

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-02-25 21:33 (3 år sen)

  Hej-kan vaccination mot årets vanliga influensa mildra förloppet av coronavirus om man skulle bli drabbad?

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-7 21:40 (5 år sen)

  Jo,det var denna artikel mycket upplysande,då jag har kronisk insomni,tar därför vaccination varje år + vaccination för lunginflammation,nu har jag tagit de tre ggr jag får ta med 5 års mellanrum,fast jag är nu 78 år,så jag kanske inte kan hoppas på ett långt liv,även om jag nu överlevt min elakartade hjärntumör + kronisk insomni i mer än 25 år.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons