Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Vaccin mot livmoderhalscancer granskat

Annons

Vaccinet Gardasil som är ett av de vaccin som används i Sverige för att förebygga livmoderhalscancer har blivit kritiserat efter att ett 20-tal dödsfall inträffat efter vaccineringen i USA. Nu visar en studie, som publiceras i det amerikanska läkarförbundets tidskrift, att det inte finns något som tyder på att dödsfallen berodde på vaccineringen. Däremot påpekar forskarna bakom studien att många av biverkningsrapporterna från läkemedelstillverkarna är knapphändiga och ibland omöjliga att följa upp. Barbara Slade vid USA:s smittskyddsmyndighet CDC säger till New York Times att vinsterna med vaccinet är större än riskerna. Och forskarna rekommenderar att vaccinet används.

I Sverige har vacciner mot humant papillomvirus, de virus som ligger bakom livmoderhalscancer, under de senaste åren marknadsförts till flickor i de tidiga tonåren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.