Nyhet | HPV

Tre doser HPV -vaccin bäst skydd mot kondylom

Svenska forskare från Karolinska Institutet slår fast att svenska flickor bör fortsätta ta tre sprutor av HPV-vaccin för att få bäst skydd mot kondylom.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-02-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Inom Världshälsoorganisationen, WHO och i forskarkretsar har det förts en debatt om att två doser, i stället för tre, ger tillräckligt skydd mot de HPV-virus som kan leda till livmoderhalscancer samt mot HPV-virus som kan orsaka kondylom.

Men de svenska forskarna har kommit fram till slutsatsen att tre doser ger bäst skydd mot kondylom, som är en av våra vanligaste könssjukdomar. Drygt en miljon unga flickor har följts i en stor registerstudie under åren 2006 till 2010.

Studien som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften JAMA slår forskarna fast att två vaccindoser ger ett ganska bra skydd mot könsvårtor men att tre doser trots allt gav ett bättre skydd. Lisen Arnheim Dahlström, docent vid Karolinska institutet anser att man bör hålla sig till de rekommendationer som är utfärdade idag, tills det att någon annan rekommendation kommer.

Annons
Annons

Kondylom är en av våra vanligaste könssjukdomar och vaccinet skyddar mot både några av de HPV-virus som kan leda till livmoderhalscancer och mot de HPV-virus som orsakar kondylom.  Sedan 2012 erbjuds alla flickor i åldern 10-18 år gratis vaccin mot humant papillomvirus, HPV.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons