Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Tonårsflickor avstår gratisvaccin

Annons

Mer än varannan tonårsflicka i Uppsala avstår HPV-vaccin, trots att det är gratis och att nya studier visar vaccinet ger bra skydd. Det enligt en utvärdering som landstinget i Uppsala har gjort, rapporterar Uppsala Nya Tidning.
– Det är synd eftersom vaccination är det mest framgångsrika sättet att bli kvitt sjukdomar i samhället, säger Karin Bondestam, läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till UNT.

Vaccinet mot HPV som erbjuds till svenska skolflickor är effektivt, visar två studier som presenteras i dag på en internationell konferens i Puerto Rico. Studierna genomfördes i Sverige, Danmark, Norge och på Island och visar att vaccinet skyddar deltagarna från HPV-relaterade sjukdomar, som cellförändringar, i upp till åtta år efter vaccinationstillfället. En HPV-infektion kan resultera i kondylom, men framför allt livmoderhalscancer.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.