Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Tidig HPV-vaccination ger bäst skydd mot allvarliga cellförändringar

En ny stor registerstudie från Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten visar att HPV-vaccin ger bäst skydd mot höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen om det ges före 17-års ålder. I studien ingick totalt 1,4 miljoner flickor och kvinnor som är bosatta i Sverige.
Annons

HPV-viruset (humant papillomvirus) sprids genom sex och är mycket smittsamma. Det finns mer än 100 olika typer av viruset varav 12 av dem räknas som högriskvirus som kan leda till livmoderhalscancer men också till könssjukdomar som kondylom. Tidigare studier visar att vaccinering mot HPV-viruset har gett god effekt mot livmoderhalscancer och kondylom och sedan 2012 ingår vaccinet i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Flickor som är mellan 10-12 år kan vaccineras gratis genom skolhälsovården.

Ju tidigare HPV-vaccination desto bättre skydd

I den nya studien har forskarna undersökt effekten av HPV-vaccination på förekomst av höggradiga cellförändringar, det vill säga förstadiet till livmoderhalscancer. I studien ingick totalt 1,4 miljoner flickor och unga kvinnor i åldrarna 13-29 år och som varit bosatta i Sverige under åren 2006-2013. Av dessa hade drygt 236 000 personer fått HPV-vaccin. Det skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande. 

Resultatet visar att för de som vaccinerats före 17 års ålder var effektiviteten mot höggradiga cellförändringar 75 procent. För de som vaccinerat sig när de var mellan 17-19 år hade skyddseffekten sjunkit till 46 procent och till 22 procent för de som vaccinerades när de var 20-29 år.

Annons
Annons

– Vår slutsats är att vaccinet skyddar mot allvarliga förstadier till livmoderhalscancer. Skyddseffekten är störst om man vaccinerar sig vid unga år, tidigare än 16 år, säger Lisen Arnheim Dahlström vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna kommer att fortsätta studera HPV-vaccinet och dess effekter på lång sikt.

Studien har publicerats i tidskriften International Journal of Cancer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons