Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stor studie om HPV-test i hemmet

Annons

En planerad studie med 20 000 kvinnor i Uppsala län ska ge svar på frågan om ett virustest i hemmet kan leda till att fler fall av förstadier till livmoderhalscancer kan upptäckas och behandlas.
– Om studien faller väl ut kommer den att leda till att rutinerna för den gynekologiska hälsokontrollen förändras för kvinnor i alla åldersgrupper, säger professor Matts Olovsson vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik, till Uppsala Nya Tidning.

I den nya studien är det först om två prover tagna med några månaders mellanrum påvisar farliga hpv-virus som kvinnan kallas för att lämna ett vävnadsprov från livmodertappen.
– Vår hypotes är att vi på detta sätt kommer att kunna påvisa och åtgärda minst 25 procent fler fall av förstadier till livmoderhalscancer än vi gör när diagnostiken baseras på cellprover, säger Olovsson.

Studien beräknas pågå i cirka två år. Omkring 450 kvinnor får diagnosen livmoderhalscancer varje år, cirka 150 kvinnor dör i sjukdomen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-09-17 08:30 (11 år sen)

    Gammla nyheter med nya namn... vdioen har cirkulerat le4nge och e4r fre5n kurdistan. Lika illa kan man tycka, men lf6gnaktig press ff6ringar ve4rdet. I ste4llet ff6r att vidarebefordra se5dan skit borde ansvarig ff6r den he4r sidan ff6rst kontrollera ke4llan, annars riskerar man ff6rlora all trove4rdighet.googla pe5 Yazedi-Iraq


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.