SMI hoppas att HPV-vaccinering ska öka

Omkring 80 procent av flickorna i landet vaccinera mot humant papillomvirus, HPV. Men siffran är lägre bland äldre flickor och nu hoppas Smittskyddsinstitutet, SMI, att vaccinationstäckningen ska upp, skriver Läkemedelsvärlden.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-09-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Enligt statistik från det frivilliga registret Svevac visar att 82 procent av flickor födda 1999 och 80 procent av flickor födda 2000 har åtminstone fått 3 doser HPV-vaccin. Det är i nivå med tidigare statistik från en enkätundersökning gjort av SMI. Men myndigheten vill nå en vaccinationstäckning på över 90 procent.

– Det tar alltid tid för en ny vaccination att komma igång och det har ju varit en del  diskussioner om just HPV-vaccinationerna. Men vi tror att det är övergående och att vi kommer att få upp vaccinationstäckningen till över 90 procent med tiden, säger Ingrid Uhnoo, överläkare och programchef vid Smittskyddsinstitutet.

Siffrorna varierar i landet för de flickor som vaccineras. I Värmland har 90 procent av flickorna fått en dos HPV-vaccin medan vaccinationstäckningen i Sörmland är lägst i landet.

Annons
Annons

I Stockholm har landstinget beslutat att alla kvinnor i länet ska få gratis vaccin mot HPV upp till 26 års ålder. För att få vaccinet gratis måste den sista sprutan tas innan man fyller 27 år.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Öppnat Ögonen 2013-09-18 16:07 (6 år sen)

    Stackars alla dessa flickor som utsätts för detta övergrepp... Vaccin orsakar mer skada med hästlängder än vad det gör nytta.. www.vaccin.me


Annons
Annons
Annons