Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Ny folkhälsokampanj förbättrar kunskap om HPV

Annons

Nu startar Netdoktor en folkhälsokampanj om HPV (humant papillomvirus), ett mycket vanligt, sexuellt överförbart virus som smittar över fyra miljoner svenskar någon gång i livet. HPV kan leda till olika former av cancer, bland annat livmoderhalscancer som är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15-44 år. Varje år avlider 150 kvinnor till följd av sjukdomen.

Målet med Netdoktors kampanj är att sprida kunskap om HPV och dess allvarliga konsekvenser. Folkhälsokampanjen syftar även till att informera vuxna kvinnor om hur de kan skydda sig mot livmoderhalscancer och andra HPV-relaterade cancerformer och kondylom (könsvårtor).

Sven-Eric Olsson, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus menar att det finns en stor kunskapslucka om HPV, och att det därför är viktigt att öka kunskapen om viruset.

– HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion och drabbar både kvinnor och män. En vanlig missuppfattning är att det är för sent att skydda sig mot HPV om man har haft sex. Faktum är dock att de flesta kvinnor som sexdebuterat inte har smittats av alla fyra virustyper som vaccinet kan ge skydd emot. Dessa kvinnor har därför nytta av en vaccination, säger Sven-Eric Olsson.

Netdoktors folkhälsokampanj heter HPVkoll.se, där kan man testa sina kunskaper om HPV och även lära sig mer om hur man skyddar sig. Man kan samtidigt delta i en undersökning om HPV, livmoderhalscancer och vaccinering. Kunskapskampanjen på HPVkoll.se är framtagen av Netdoktor AB i samarbete med Sanofi Pasteur MSD.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.