Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Liten grupp står för 40 procent av all livmoderhalscancer

40 procent av de kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har missat flera av de cellprovskontroller som de blivit kallade till, visar analys. ”Så man ökar risken ju mer man väntar”, säger Björn Strander, som är docent i gynekologi, till Ekot.


Publicerad den: 2019-02-22

Gynekolog-stol-cellprov
Annons

För att förebygga livmoderhalscancer kallas alla kvinnor som är mellan 23-60 år till regelbundna cellprovskontroll. Men det är inte alla som går på undersökningarna.

– Det finns en liten grupp som är 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen som får kallelser, som inte går alls eller som åtminstone inte har deltagit på åtta år. Den här lilla gruppen står för 40 procent av all livmoderhalscancer i Sverige. Så man ökar risken ju mer man väntar, säger Björn Strander, som är docent i gynekologi och ordförande i den nationella vårdprogram-gruppen för att förebygga livmoderhalscancer, till Ekot.

Siffrorna kommer från ännu opublicerade analyser av data från det nationella kvalitetsregistret, rapporterar Sveriges Radio.

Annons
Annons

Quiz: Sex myter om HPV

”Väldigt förvånade ”

Att en så stor andel av de som drabbas av livmoderhalscancer kommer från kvinnor som aldrig eller mycket sällan lämnar cellprov, trots att det är en sådan liten grupp, förvånar experterna.

– Vi var väldigt förvånade när vi fick fram de här siffrorna, säger Björn Strander.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7159669

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.