Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Läkare: cancervaccin en klassfråga

Annons

Det blir allt vanligare bland unga kvinnor att vaccinera sig mot livmoderhalscancer, rapporterar Sveriges Radio Blekinge. Men nu pekar vissa läkare på risken att vaccineringarna har blivit en klassfråga.
– Vissa områden som har det socioekonomiskt lite bättre, där är fler vaccinerade än i till exempel områden som Rinkeby där många har små ekonomiska möjligheter, säger Bodil Ehn, mödrahälsovårdsöverläkare på Blekingesjukhuset, till P4 Nyheterna Blekinge.

Årligen insjuknar omkring 450 svenska kvinnor i livmoderhalscancer. Ett sätt att skydda sig mot denna cancerform är att gå på regelbundna kontroller och ytterligare ett sätt är alltså att vaccinera sig mot viruset. Det finns ingen statistik över var flest vaccinationer görs, men enligt många läkare som Sveriges Radio Blekinge pratat med säger att de upplever att det främst är flickor från mer välbärgade områden som vaccinerar sig. Vaccinet är kostsamt och behöver ges i tre omgångar för att få full effekt. Bodil Ehn ser därför väldigt positivt på att skolhälsovården kommer ta över vaccinationerna under läsåret 2010/2011. Det kommer då bli gratis för flickor i årskurs fem och sex att vaccinera sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.