Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Kvinnor saknar rekommendation om HPV-vaccinering


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-01-28

Annons

Mer än var tredje kvinna, i åldern 20-45 år, saknar rekommendation om HPV-vaccinering från sin husläkare eller gynekolog. Det är också orsaken till att de inte vaccinerat sig. Det visar resultaten från en undersökning genomförd av Netdoktor bland drygt 5 300 kvinnor inom ramen för upplysningskampanjen om HPV.

Alla kvinnor som har eller har haft sex riskerar att infekteras av HPV och löper därmed risk att utveckla livmoderhalscancer. Högst risk att infekteras med någon av de cancerframkallande typerna av HPV har man dock vid 15-25 års ålder.

– De flickor som vaccineras i årskurs 5 och 6 kommer att ha ett gott skydd mot livmoderhalscancer. Men en vaccination är inte för sent, trots sexdebut, säger Sven-Eric Olsson, överläkare på kvinnokliniken, Danderyds sjukhus.

Annons
Annons

Knappt var tredje kvinna uppger att de tror att det är för sent efter sexdebut.

Årligen får 40 000 svenska kvinnor besked om avvikande cellprover – en grupp som kan ha nytta av HPV-vaccin, menar Sven- Eric Olsson.

– Vaccineringen behandlar inte en pågående infektion men om cellförändringarna är orsakade av någon av de olika HPV-typerna som ingår i vaccinet så kan en vaccination minska risken för återinsjuknande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.