Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Ingen koppling mellan trötthetssyndrom och HPV-vaccin

Nu visar en stor registerstudie gjord av norska Folkhälsomyndigheten att samband mellan kroniskt trötthetssyndrom, CFS/ME, och hpv-vaccin inte föreligger. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-18

Ingen koppling mellan trötthetssyndrom och HPV-vaccin
Annons

Forskarna har sedan införandet av Norges nationella vaccinationsprogram - där flickor i sjunde klass sedan 2009 erbjuds hpv-vaccin, studerat den årliga incidensen av kroniskt trötthetssyndrom.

Resultatet har vidare justerats för faktorer som bostadsort, födelseort, föräldrarnas utbildningsnivå och antalet tidigare sjukhuskontakter. Trötthetssyndromets koppling till  HPV-vaccinet var obefintligt. Men det visade sig finnas andra samband som kunde härledas. Fler sjukhusbesök var associerat med en ökad risk för kroniskt trötthetssyndrom. Vaccinationsgraden var också den lägre för flickor som hade haft sju eller fler tidigare sjukhuskontakter jämfört med flickor som inte hade några.

Läs också: Vaccinationsprogram för äldre sparar liv och resurser

Annons
Annons

Kroniskt trötthetssyndrom har ökat i Norge, och hpv-vaccin har av vissa föreslagits som en eventuell orsak till ökningen. Men vad som orsakar sjukdomen är alltså ännu okänt. Ofta föregås den dock av långvariga virus- eller bakterieinfektioner. Få tillfrisknar helt från sjukdomen, även om många blir bättre. 

Annons
Annons

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/hpv-vaccin-ger-ingen-okad-risk-for-kroniskt-trotthetssyndrom/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.