Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

I höst erbjuds även pojkar vaccin mot HPV

Tidigare har endast flickor erbjudits vaccination mot HPV, inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Men från och med augusti 2020 kommer även pojkar födda från och med 2009 bli erbjudna vaccinationen.


Publicerad den: 2020-05-13

Vaccin mot corona
Annons

Folkhälsomyndigheten har nu fattat beslut om den föreskriftsändring som krävs för att erbjuda vaccinationen mot HPV-virus även till pojkar. Vaccinationen kommer numera även koncentreras till en årskurs. Orsaken är att man vill ha en mer enhetligt program i landet, skriver Folkhälsomyndigheten. Den ska nu erbjudas i årskurs 5 i stället för som tidigare i årskurs 5 eller 6.

Folkhälsomyndigheten kommer gå ut med information

Under våren och sommaren kommer Folkhälsomyndigheten att publicera informationsmaterial om HPV-vaccination, som riktar sig både till barnen och deras vårdnadshavare. Informationen kommer man då kunna hitta på Folkhälsomyndighetens hemsida.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/maj/hpv-vaccination-till-alla-barn-i-arskurs-5/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar JimmyG 2020-10-2 20:15 (4 år sen)

    Hej

    jag har en son på 16 år och undrar om fördelen att han tar vaccin mot HPV? Det sägs ju att HPV kan ge prostatacancer så som det kan ge livmodershalscancer hos kvinnor. Stämmer det? Sedan läste jag under frågeställningar kring HPV här på Netdoktor från 2013 att män får betala efter man fyllt 30, vad menas med det? Min son får väl betala fullt pris fast han är 16? Då han är över 14 år behöver han väl ta tre sprutor har jag förstått och vad kostar då varje spruta? Har även förstått det finns två varianter av vaccin en som tar två till fyra stammar och en som tar nio stammar. Vad kostar tre sprutor totalt med det nya vaccinet med 9 stammar?
    För Folkhälsomyndigheten har För Folkhälsomyndigheten har inte gett några fingervisningar om att även ge äldre pojkar så som födda 2004 vaccin?väl inte gett några fingervisningar om att även ge äldre pojkar så som födda 2004 vaccin?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.