Vaccin mot HPV erbjuds även till pojkar
Nyhet | HPV

I höst erbjuds även pojkar vaccin mot HPV

Tidigare har endast flickor erbjudits vaccination mot HPV, inom det allmänna vaccinationsprogrammet. Men från och med augusti 2020 kommer även pojkar födda från och med 2009 bli erbjudna vaccinationen.


Publicerad den: 2020-05-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Folkhälsomyndigheten har nu fattat beslut om den föreskriftsändring som krävs för att erbjuda vaccinationen mot HPV-virus även till pojkar. Vaccinationen kommer numera även koncentreras till en årskurs. Orsaken är att man vill ha en mer enhetligt program i landet, skriver Folkhälsomyndigheten. Den ska nu erbjudas i årskurs 5 i stället för som tidigare i årskurs 5 eller 6.

Folkhälsomyndigheten kommer gå ut med information

Under våren och sommaren kommer Folkhälsomyndigheten att publicera informationsmaterial om HPV-vaccination, som riktar sig både till barnen och deras vårdnadshavare. Informationen kommer man då kunna hitta på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Har du haft bältros? Då söker vi dig! Läs mer här!

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/maj/hpv-vaccination-till-alla-barn-i-arskurs-5/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons