Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

HPV-vaccin har skapat forskardiskussion

Trots att den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, hävdar att det inte finns belägg för ett orsakssamband mellan HPV-vaccin och diagnoserna POTS och CRPS, vill en del forskare fortsätta studera det här.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-12-18

Annons

EMA startade en utredning för att titta närmare på misstankarna om ett samband mellan de olika HPV-vaccin som finns och vissa allvarliga symtom, POTS och CRPS, som det har rapporterats om. Resultaten från utredningen visar att det inte finns något som pekar på att HPV-vaccinen ska ha orsakat diagnoserna. Men en del forskare och experter är oeniga om slutsatserna.

Jesper Mehlsen, forskningschef vid svimningskliniken på Frederiksbergs sjukhus i Köpenhamn menar att EMA borde ha gjort mer för att undersöka om det finns en koppling hos de patienter som han fått ta emot. Karl-Mikael Kälkner vid det svenska livsmedelsverket menar däremot att det inte finns någon anledning att sätta igång ytterligare en studie med tanke på vad EMA i den första undersökningen kommit fram till.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-12-18 13:44 (9 år sen)

    När blev Livsmedelsverket expert på vaccin och vaccinbiverkningar?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.