Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

HPV vanligt bland unga kvinnor

Annons

Ungefär 70 procent av unga kvinnor i Stockholm bär på viruset humant papillomvirus, HPV. Det visar en ny studie från Smittskyddsinstitutet och Karolinska institutet. Studien omfattar kvinnor mellan 15 och 23 år som har sökt sig till en av Stockholms största ungdomsmottagningar, och den har pågått från december 2008 fram till och med mars 2010, skriver Dagens Medicin.


Studieresultaten visar att av 70 procent av de totalt 544 prov som tagits från ovaccinerade kvinnor var positiva för HPV, och 62 procent av proven innehöll en högrisktyp av viruset. Dessutom har det framkommit är det även är vanligt förekommande med fler infektioner än en HPV-typ, enligt Smittskyddsinstitutet.

I rapporten skriver Smittskyddsinstitutet att även om de personer som har undersökts kan anses som en selekterad grupp av kvinnor med ett särskilt riskbeteende, så är det tydligt att HPV-infektion är vanlig bland dessa kvinnor och därför anser man att det är av stor betydelse att HPV-vaccinering kommer igång för att ge effektivt skydd, skriver Dagens Medicin på nätet.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.