Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

HPV-vaccinering av män minskar cancerfallen

Om vaccinationsprogrammen för HPV-virus inkluderade även pojkar skulle antalet cancerfall bland män sjunka. Det visar en beräkning gjord av holländska forskare.
Annons

Humant papillomvirus, HPV, kan orsaka livmoderhalscancer, vilket gjort att Sverige och flera andra länder numera infört HPV-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor. Men samma typ av HPV-virus kan orsaka flera olika typer av cancer även hos män, som exempelvis penis- och analcancer, samt tumörer i halsen, skriver Läkemedelsvärlden. Genom att flickor vaccineras minskar virusspridningen i samhället och män får ett visst indirekt skydd, men det indirekta skyddet gäller inte alla cancertyper.

HPV-vaccin även till pojkar 

Annons
Annons

Holländska forskare har nu undersökt nyttan av om även pojkar inkluderas i vaccinationsprogrammet. Beräkningarna visar att flera fall av cancer kan förebyggas, och att vinsten kommer märkas ännu tydligare bland män som har sex med män, eftersom vaccinet kan förebygga många fall av särskilt analcancer. Men fler pojkar än flickor behöver HPV-vaccineras för varje fall av cancer som kan förebyggas, rapporterar Läkemedelsvärlden. För att det hela ska bli kostnadseffektivt får därför inte HPV-vaccinet vara för dyrt. Forskarnas slutsats är dock att vaccinationsprogrammen kan behöva ses över och att HPV-vaccination av även pojkar behöver övervägas. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.