Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

HPV-vaccin visade effekt på äldre kvinnor

Annons

Kvinnor mellan 24 och 45 år kan få skydd av HPV-vaccin. Det visar en omfattande studie där forskare från fem länder har undersökt om vaccinet även har effekt på äldre kvinnor, och inte bara på flickor i tonåren som vaccinet i första hand rekommenderas till. Studien riktade sig till kvinnor i åldrarna 24 till 45 år. 1 911 av deltagarna lottades till att få vaccinet och 1 908 lottades till att få placebo, ingen av studiedeltagarna hade haft livmoderhalsinfektion tidigare. Under ett års tid fick kvinnorna ta vaccinet i tre doser.

Efter en uppföljningstid på i genomsnitt 2,2 år var det fyra kvinnor i vaccingruppen som fått infektion eller blivit sjuka, jämfört med 41 bland dem som endast fått placebo. Forskarna menar därmed att vaccinet hade en effektivitet på 91 procent. När det gällde infektion eller sjukdom som enbart orsakats av HPV-typerna 16 och 18 var vaccinets effektivitet 83 procent. Studien ska hålla på i totalt fyra år, men redan nu anser forskarna från det nationella cancerinstitutet i Bogotà, Colombia, som leder studien, att resultatet visar att vaccinet är effektivt hos kvinnor i åldrarna 24 till 45 år.

Annons
Annons

Det är läkemedelsföretaget Merck, i Sverige kallat MSD, som står bakom det aktuella vaccinet som sponsrar studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.