
HPV-vaccin ska erbjudas till alla pojkar
Från och med nästa höst ska pojkar i hela landet erbjudas HPV-vaccin. Det är regeringens förslag i budgeten för 2020, rapporterar Sveriges Radio. Upp till 130 cancerfall kan förebyggas varje år.
HPV-vaccin har sedan 2010 erbjudits till flickor för att förebygga livmoderhalscancer. Idag visar forskning att även pojkar har fördel av vaccinet.
– Pojkar kan också smittas. Det var en kunskap som man inte hade 2010 när man införde vaccination för flickor. Nu har vi fått ett ännu bättre kunskapsläge, säger socialminister Lena Hallengren, till Sveriges Radio.
Nu har regeringen lagt som förslag i budgeten för 2020 att även pojkar bör vaccineras för att förebygga cancer i svalg, penis och anus.
– Det handlar ju om att det också kan smitta inte minst när det handlar om män som har sex med män och när det gäller mun-cancer. Vi har också kostnadsberäknat, vilket gör att nu inför vi också vaccination för pojkar, säger socialminister Lena Hallengren, till Sveriges Radio.
Läs mer om HPV, Humant Papillomvirus
Nu är TBE-säsongen i full gång, vaccinera dig två gånger för att få bra skydd.
Personlig rådgivning. Drop in på alla Svea Vaccin-mottagningar i hela landet. Välkomna!
Ansvaret ligger på regionerna
Kostnaden för ett nationellt införande av vaccinering av alla pojkar är beräknat till 56 miljoner kronor. Vaccinationen kan förebygga 130 fall av cancer varje år. Enligt finansminister Magdalena Andersson är det regionerna som ska se till att HPV-vaccineringen för pojkar kommer igång.
– Vi löser den här frågan nu i den här budgeten och det innebär att det här kommer att kunna införas under hösten 2020.
Förslaget om HPV-vaccination för pojkar ingår i regeringens budgetproposition för 2020 och behöver först röstas igenom i riksdagen för att förslaget ska börja gälla.
Om regeringens budgetförslag röstas igenom i riksdagen kan det allmänna vaccinationsprogrammet för barn utvidgas och inkludera vaccination mot HPV av pojkar födda 2009 och senare.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7301602
Källor
-
Läsarfråga: ”Varför rinner näsan när det är kallt?”
Här svarar Remy Waardenburg, specialistläkare i allmänmedicin på läsarnas frågor om luftvägsinfektioner.
-
Hiv-positiva möts fortfarande av fördomar - även inom vården
97 procent av de som lever med hiv i Sverige idag är smittfria. Trots det möts de fortfarande av fördomar och utsätts för diskriminering - även av personer inom vården.
-
Bett, stick och växter – så lindrar du sommarplågorna!
-
Det behöver du veta om influensasäsongen 2019–2020
Trötthet, huvudvärk, frossa och snabbt stigande feber är vanliga symtom vid influensa. För de allra flesta är säsongsinfluensan ofarlig, men varje vinter blir flera tusen personer inlagda på sjukhus på grund av säsongsinfluensan. Vissa behöver intensivvård på grund av k...
6 Kommentarer
-
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Bör du vaccineras mot influensa? Här är riskgrupperna
Varje vintersäsong slår influensan till, vissa år hårdare än andra. För de flesta läker sjukdomen ut av sig självt, men för vissa kan influensan leda till allvarlig och livshotande sjukdom. Därför rekommenderas vissa grupper att vaccineras. Läs mer om de olika riskgrupp...
1 Kommentarer -
Symtom: Så vet du att du har drabbats av influensa
Det är vanligt att man drabbas av influensa under vinterhalvåret, men hur vet man att man har drabbats av just influensa och inte bara av en vanlig förkylning?
2 Kommentarer -
Symtom och tecken på harpest
2 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu