Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

HPV-vaccin kan ge POTS

Tre unga kvinnor misstänks ha fått den ovanliga sjukdomen POTS efter att ha blivit vaccinerade med Gardasil mot livmoderhalscancer.
Annons

Läkemedelsverket har fått in tre anmälningar om unga kvinnor som tros ha fått den ovanliga sjukdomen POTS efter vaccinering med vaccinet Gardasil mot livmoderhalscancer, det rapporterar Sveriges Radio.

I somras beslutade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att utreda om HPV-vaccin kan ge några allvarliga biverkningar och nu visar det sig att tre kvinnor kan ha blivit sjuka.

Symtom på sjukdomen POTS

POTS är en ovanlig sjukdom som upptäcktes för inte allt för länge sedan. POTS drabbar ofta unga kvinnor och det behöver nödvändigtvis inte vara själva vaccinet som orsakar sjukdomen.

Annons
Annons

Typiska kännetecken och symtom för den ovanliga sjukdomen är att patienten drabbas av återkommande svimningar.

I ett inslag i Sveriges Radio berättar 16-åriga Linnéa att hon några månader efter att ha fått den sista vaccinationssprutan uppsökte läkare då hon börjat svimma titt som tätt.

– Jag kan sitta i bilen eller vid matbordet. Men det är oftast när jag reser mig som jag svimmar. Eller när jag står upp, säger hon till Sveriges Radio.

Utöver svimningar har Linnéa ständig huvudvärk som kan liknas vid migrän och hon har varit borta från skolan halva tiden sedan hon blev sjuk. De var Linnéas läkare som anmälde till Läkemedelsverket att Linnéa kan ha fått sin sjukdom efter att hon använt Gardasil.

Annons
Annons

Saknas hårda bevis på samband POTS och vaccin

Hjärtläkaren Artur Fedorowski arbetar på arytmikliniken på Skånes universitetssjukhus. Av de 100 POTS-patienter han varit i kontakt med räknar han med att mellan 20 och 30 procent blivit vaccinerade men inte bara mot livmoderhalscancer utan också mot andra sjukdomar såsom svininfluensa.

– Vi saknar fortfarande hårda bevis på samband mellan POTS och HPV-vaccinet. Det som vi ser är att vissa patienter har blivit utsatta för vaccination och sedan fått symtom på sjukdomen POTS, som är objektivt mätbar. De här hjärtrubbningarna och blodtrycksrubbningarna kan man inte fejka på något sätt. Det är inte subjektiva upplevelser, säger Artur Fedorowski till Sveriges Radio.

På Sanofil Pasteur som marknadsför Gardasil säger man i ett mejl att man välkomnar EMA:s undersökning och att ingenting är viktigare för dem än att deras vacciner är säkra. Man vill också poängtera att man inte funnit något samband mellan HPV-vaccin och POTS samt CRPS.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons