Frågan om pojkar ska få HPV-vaccin utreds på nytt

Förutom livmoderhalscancer skyddar HPV-vaccinet även mot en rad andra cancerformer och frågan om även pojkar ska vaccineras är omdebatterad. Folkhälsomyndigheten utreder nu ifall män inte ska få samma möjlighet till vaccination, speciellt nu när kostnaderna inte längre är problemet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Cirka 80 procent av alla sexuellt aktiva drabbas någon gång i livet av HPV-infektion. Ofta tar kroppens immunförsvar självt hand om infektionen men inte alltid. Studier har visat att HPV-vaccin, utöver livmoderhalscancer och kondylom, även ger bra skydd mot penis-, anal-, huvud- och halscancer. Något som gör att det är ojämlikt att män inte får samma möjlighet som kvinnor att skydda sig mot cancer. Det skriver Katarina Johansson, Nätverket mot cancer, och professor Tina Dalianis i en debattartikel i Svenska Dagbladet. De menar även att det inte längre går att skylla på höga vaccinationskostnader, bland annat då tre doser har bantats ned till två.

Under det nordiska vaccinmötet på Island avslöjades fel i beräkningarna av ”lönsamheten” i att vaccinera pojkar då myndigheterna endast räknar på heterosexuella kontakter. Artikelförfattarna skriver att rådande modeller för hälsoekonomi ger en skev bild av situationen för vilka som bör vaccineras – ”Signalerar detta jämlikhet i Sverige år 2016?”

Under samma vaccinmöte pekade en av de främsta forskarna inom HPV på att om man vaccinerar både pojkar och flickor med en täckningsgrad på 70 procent har vi möjlighet att utrota HPV. En svensk modelleringsstudie bekräftar detta och visar på betydligt snabbare utslagning av HPV 16 och 18, vilka står bakom upp till 70 procent av cancerfallen, om båda könen vaccineras. Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström har gjort uttalande om att han är positivt inställd till HPV-vaccination för pojkar och frågan utreds nu av Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Läs även:

Professor: Ingen tvekan om att pojkar ska ingå i det allmänna programmet av HPV-vaccination

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Eva 2016-06-16 09:25 (3 år sen)

  Ja de har vaccin pippi i Sverige och så mycket skräp som finns i som konserveringsmedel gör väl att man kan få cancer med!

 • Avatar Marie Olofsson 2016-06-17 17:29 (3 år sen)

  Anmäl de ojämställda reglerna för HPV-vaccin till DO för diskriminering pga kön, alternativt kön och sexuell läggning, ni killar / föräldrar som drabbas av dem och måste betala själva!

  "Cirka 80 procent av alla sexuellt aktiva drabbas någon gång i livet av HPV-infektion."
  " ... det är ojämlikt att män inte får samma möjlighet som kvinnor att skydda sig mot cancer."
  "Idag är det väldigt få pojkar i Sverige som vaccineras mot HPV, en trolig förklaring kan vara att icke upphandlat vaccin utanför det organiserade programmet är mycket dyrare och man måste också stå för kostnaden själv."

  Debattartikeln i SvD är utmärkt.

  Jag är förvånad över att ingen förälder eller ung man tycks ha gått till DO och anmält diskriminering inom Sveriges hälso- och sjukvård pga kön.

  Speciellt gäller det killar som har sex med andra killar, myndigheterna tycks ju bara ha räknat på effekterna, av vaccin eller ej, vid heterosexuella kontakter. Homosexuella killar blir ju inte hjälpta av någon flockimunitet, såsom de hetrosexuella killarna blir, om tjejer vaccinerats i tillräckligt hög grad. De borde vända sig till sin vårdcentral, be om gratis vaccination precis som för tjejer. Nekas de bör de se till att få svaret skriftligt och sen vända sig till DO och klaga på diskriminering, i deras fall både pga kön och sexuell läggning. Och kräva ersättning för de orättvisa kostnaderna diskrimineringen kostat dem.

  (Alternativet för hetrokillar är väl annars att vägra sex med ovaccinerade flickor...)


Annons
Annons
Annons