Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Fortsatt många flickor får HPV-vaccin

Nu visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten att nära 80 procent av flickorna födda mellan 2003 och 2004 är vaccinerat. En marginell minskning i vaccinationsgrad jämfört med året innan. Det är fortfarande en bit kvar till målet.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-28

Annons

Minst tre av fyra flickor vaccinerar sig mot HPV – en marginellt lägre andel än flickorna som är ett till två år äldre. Den höga vaccinationsgraden motsvaras inte alls i grannlandet Danmark, där täckningsgraden har sjunkit. Där hade bara 15 procent av flickorna födda 2003 fått två doser hpv-vaccin, och 37 procent av flickorna födda 2002.

Läs också: Allt färre smittas av HPV

 

Annons
Annons

De svenska siffrorna är dock fortfarande en bit från målet på 90 procent, och långt i från täckningen i övriga barnvaccinprogrammet, där nästan alla barn tar vaccinet. För det menar Tiia Lepp, epidemilog på Folkhälsomyndigheten att det krävs informationsarbete på bred front.

Vaccinet relativt nytt

Lepp påpekar dessutom på att HPV-vaccinet är relativt nytt, kopplat till en sexuellt överförbar sjukdom och en annan åldersgrupp, vilket gör att det inte är helt jämförbart med övriga vaccinprogrammet.

- Vi har ett effektivt och säkert vaccin som ger skydd mot allvarlig sjukdom, så det vore bra om fler vaccinerade sig, säger hon.

Just nu utreder Folkhälsomyndigheten om HPV-vaccin även borde omfatta pojkar. En utredning som förväntas vara färdig lagom till sommaren.

Annons
Annons

Läs också: Nära beslut om HPV-vaccinering för pojkar 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.