Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Få tjejer tar HPV-vaccin

Annons

Från och med nästa år kommer samtliga tjejer som går i årskurs fem och sex att få HPV-vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer. Under de senaste tre åren har omkring 80 000 av&nbspde tjejer som är för gamla för att få vaccinet via skolan&nbspgått och vaccinerat sig själva.
– Det är en helt okej siffra med tanke på att vaccinet kostar rätt mycket pengar, men samtidigt visar det hur viktigt det är att vi kommer igång med vaccinationsprogrammet i skolan, säger Pär Spar&eacuten som är expert på livmoderhalscancer och hur man förebygger det, Karolinska institutet.

Han berättar att för att få ett brett skydd mot livmoderhalscancer krävs det att betydligt fler än en fjärdedel vaccinerar sig. I stort sett orsakas all livmoderhalscancer av HPV, humant papillomvirus, som smittar när man har sex. Det finns över 100 olika HPV-typer, och vaccinet skyddar mot de virustyper som orsakar runt 70 procent av all livmoderhalscancer. Pär Spar&eacuten berättar dock att det är viktigt att känna till att vaccinet inte innebär något 100 procentigt skydd. Och han pekar på vikten att gå på de cellprovskontroller som kvinnor kallas till när de fyllt 23 år, oavsett om man är vaccinerad mot HPV eller inte.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.