Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | HPV

Även pojkar föreslås få HPV-vaccin

Annons

Vaccin mot HPV-virus bör även ges till pojkar. Det menar nobelpristagaren Harald zur Hausen, som upptäckte att viruset hänger ihop med cancer. Det är sedan tidigare känt att HPV-virus bland annat kan orsaka livmoderhalscancer och i Sverige erbjuds flickor att få vaccinet på det allmännas bekostnad, men det räcker inte menar zur Hausen.
– Båda könen måste vaccineras om viruset som orsakar cancer ska kunna utraderas, säger 2008 års nobelpristagare i medicin. 

Harald zur Hausen fick nobelpriset just för sin upptäckt att HPV-virus kan orsaka livmoderhalscancer. Men förutom den cancerformen kan HPV-viruset även kopplas till flera andra cancertyper, som är vanligare hos män, till exempel analcancer och munhålecancer. Och med anledning av detta menar zur Hausen att vaccinet även bör ges till pojkar.  

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.