Fråga doktorn

Fråga   Infektion

Tre frågor om HPV.

Hej! Jag är 30 år och bär på HPV-viruset sedan minst 2 år, har haft allvarliga cellförändringar och genomgått en konisering i somras. Nu har jag tre frågor: 1. Hoppas man att man genom konsieringen förutom att bli av med cellförändringarna även bli av med HPV-viruset? 2. Kan jag och min sambo bolla viruset fram och tillbaka mellan oss, eller är man immun mot just den virusvarianten sedan/om det läkt ut (om man fortsätter ha samma partner)? 3. Är det någon mening för mig att vaccinera mig om/när mitt virus läker ut (jag planerar behålla samma partner)? Tacksam för svar!

Svar:

Hej!
Intressanta frågor som jag ska försöka besvara, men om viruset försvinner efter op eller möjligen finns kvar någonstans vet vi inte med säkerhet i dag.

1. Vi hoppas du blir av med både cellförändringar och virus. Våra data visar också att de flesta som opererats nog blir det. Det är viktigt att fortsätta gå på kontroller dock !
2. De flesta som infekterats (både män och kvinnor) bildar antikroppar, läker ut viruset och blir immuna. En del kvinnor verkar dock kunna ha dåligt immunsvar och viruset kan då "hänga kvar" i lång tid och börjar då orsaka skada.
3. Vaccinet är ett förebyggande vaccin och torde inte ha ngn effekt mot det virus du redan haft. Fortsätter du med samma partner är risken för nya virus liten.

Sven-Eric Olsson
Överläkare, gynekolog.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons