Fråga doktorn

Fråga   Infektion

Räcker cellprovtagningar verkligen?

Hej! 2004 gjorde jag en konisering. Jag hade lätta cellförändringar men hade diagnostiserats med HPV-16. Sedan operationen har jag varit på regelbundna cellprovtagningar men hittills ej haft ytterligare cellförändringar. Jag har läst lite på webben och förstår att HPV-16 är den farligaste varianten och att man inte alltid upptäcker cellförändringar vid vanliga cellprov. Skulle du råda mig att ta vävnadsprov och ytterligare HPV-test som uppföljning?

Svar:

Intressant frågeställning du tar upp. Vi har diskuterat om att i framtiden göra uppföljning av koniserade kvinnor med virustest. Om virustestet är negativt kan man göra vanliga cellprov vart 3:e år och om det är positivt cellprov oftare (6-12 mån mellan). Detta mest för att slippa kontrollera de som har ett negativt virustest så ofta.

Skulle det vara något fel på virustestet går man vidare med cellprov och eventuellt kolposcopi och biopsi.

Jag skulle nog tycka att om flera cellprov har varit normala så behöver du inte vara orolig. Skulle man titta med förstoring och allt ser bra ut, brukar det inte löna sig med ett "blint" vävnadsprov - dessa brukar vara
normala.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons