Fråga doktorn

Fråga   Infektion

Prissättning på vårdcentralen?

Jag har två döttrar, 13 och 15 år. Vi beslöt att de skulle vaccineras med gardasil, och kollade upp kostnaden. Det skulle bli 1800, högkostnadsskyddet för medicin. Dock visade det sig att vårdcentralen tog 250 kr för att skriva ut receptet, per barn, och att varje spruta kostar 150 kr ut över kostnaden för vaccinet. Det vill säga en extrakostnad på 1400 för två barn. Får de göra så här? Barnhälsovård ska ju vara gratis, och jag tycker jag gör samhället en tjänst genom att betala vaccinet för mina barn! Vem bestämmer prissättningen?

Svar:

Hej! Det är en väldigt svår fråga. Kan förstå att du undrar. Policyn och
rutinerna för kostnad i samband med läkarbesök hos personer under 18 år samt kostnad för vaccinering, ser lite olika ut i olika landsting.

HPV-vaccinet är ju ganska nytt, och det är möjligt att man ännu inte fått klara direktiv om rutiner. Det är varje landsting som bestämmer de flesta rutiner själva. Som du kanske läst har man också i många landsting ifrågasatt om Gardasil skall ingå i högkostnadsskyddet, som ju nu är fallet för unga kvinnor. Föreslår att du kontaktar administrationen för ditt landsting. Det är bra om frågan väcks.

Vänliga hälsningar,
Arne Wikström överläkare, hudspecialist.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons