Fråga doktorn

Fråga   Infektion

Ger min pojkväns kondylom mig livmoderhalscanser?

Hejsan! För ett tag sen fick jag reda på att min kille har kondylom, han har några enstaka små vårtor. Läkaren som vi var hos sa att man inte brukar göra någonting åt om man bara har några små vårtor som inte besvärar. Då är min fråga, hur ska jag skydda mig mot att inte få kondylom ( HPV) som kan orsaka livmoderhalscanser? Ska vi skydda oss med kondom livet ut? Hur vet jag att jag inte redan blivit infekterad av ett HPV virus? Jag har inga sympton. Jag har läst om olika vaccin mot livmoderhalscanser. Jag vill gärna vaccinera mig men är det försent att göra det om jag redan blivit infekterad av HPV? Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, det hela är så förvirrande med HPV och vaccination. Jag vill ju inte vaccinera mig om det inte hjälper mig. Jag är 21 år gammal och jag blir tillkallad för att lämmna cellrov om först två år. Kan jag lämna cellprov redan nu? Jag är ständigt oroad över att min pojkväns kondylm ska ge mig livmoderhalscanser. Jag tror att det finns många andra som känner som jag och är oroade för livmoderhalscanser. Snälla hjälp mig, jag vore jätte tacksam för svar.

Svar:

Till att börja med så är HPV-viruset väldigt vanligt förkommande (man räknar med att bland 40 åringar har mer än hälften ngn gång utsatts för ngn typ av viruset). Dessutom finns många olika typer. Oftast har man smittats med en eller två typer, sällan många fler.

Man vet att typ 6 o 11 orsakar 90 % av kondylom men sällan cellförändringar. De typer som oftast ger cellförändringar och hos enstaka cancer i livmoderhalsen är särskilt typ 16, men även typ 18,33,31 o 52 kan orsaka cellförändringar.

Om din pojkvän har kondylom bär han säkert på typ 6 eller 11. Om du smittas kan du få kondylom men inte ngt värre. Om kondylomen varit borta i 6 mån brukar man säga att smittsamheten är liten, men som med Herpes kan man aldrig vara riktigt säker.

Om man börjar ta cellprover vid 23 års ålder och sedan fortsätter vart 3e år får man ett bra skydd mot livmoderhalscancer. Tumörutvecklingen är långsam och tar oftast 10 år varför man hinner upptäcka o behandla farliga förändringar fastän man börjar vid 23.

Vad gäller vaccination så är vaccination förebyggande och ej som terapi. Har du inte smittats av typ 6 eller 11 men din pojkvän har det så kan det vara bra att vaccinera sig.

Vänlig hälsning,

Sven-Eric Olsson
Överläkare, gynekolog.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
trött benmärg

2017-05-26 | 13:24

av Maria Strandberg

C vitamin

2017-05-22 | 19:49

av Maria Strandberg

Trötthet

2017-05-22 | 16:07

av Maria Strandberg

Överlevnad

2017-05-19 | 10:46

av Maria Strandberg

KLL och myelom

2017-05-18 | 20:55

av Maria Strandberg

Hur tolkar jag mina prover

2017-05-18 | 15:19

av Maria Strandberg

Olika idéer och second opinion.

2017-05-18 | 15:08

av Maria Strandberg

Myelom

2017-05-18 | 06:01

av Maria Strandberg

Smoldering myeloma

2017-05-17 | 18:36

av Maria Strandberg

Myelofibrosis

2017-05-16 | 18:23

av Maria Strandberg

Cancer biverkning

2016-05-25 | 09:10

av Magnus Bäcklund

Diagnosen perifert T-cellslymfom - Frågor

2016-04-24 | 12:08

av Magnus Bäcklund

Carcinoider - Neuroendokrina tumörer

2016-02-22 | 09:59

av Per Hellström

Bör tumörerna i tjocktarmsväggen tas bort?

2016-02-20 | 17:48

av Per Hellström

KRONISK INFLAMMATION OCH MKT UPPBLÅST EFTER MATINTAG

2016-02-20 | 12:47

av Per Hellström


Annons
Annons
Annons
Annons