Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | HPV

Stort informationsbehov om HPV

I maj 2012 lanserade Netdoktor upplysningskampanjen om HPV, Koll på HPV? Vid tidpunkten fanns ett stort informationsbehov om humant papillomvirus, HPV och vilka sjukdomar världens vanligaste sexuellt överförbara infektion kan orsaka. Kunskapen om HPV har sedan dess ökat, men än idag finns det mycket att lära om viruset som smittar över fyra miljoner svenskar någon gång i livet.  


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-05-30
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

hpvkoll

Målet med upplysningskampanjen Koll på HPV? var att sprida kunskap om viruset och vilka allvarliga konsekvenser och sjukdomar viruset kan orsaka. Humant papillomvirus är ett mycket vanligt virus och smittar över fyra miljoner svenskar någon gång i livet. det finns mer än hundra olika typer av viruset. Ett femtontal av dessa infekterar underlivsområdet och är så kallade "högrisktyper" som kan orsaka cancer i livmoderhalsen, anus, penis, vulva och vagina. Det finns även HPV-typer som orsakar kondylom. 

–En vanlig missuppfattning är att det är för sent att skydda sig mot HPV om man har haft sex. Faktum är dock att de flesta kvinnor som sexdebuterat inte har smittats av alla fyra virustyper som vaccinet kan ge skydd emot. Dessa kvinnor har därför nytta av en vaccination, säger Sven-Eric Olsson, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds Sjukhus i Stockholm och som faktagranskade upplysningskampanjen. 

Annons
Annons

Risken för HPV-infektion kvarstår hela livet. Högst risk att infekteras med någon av de cancerframkallande typerna av HPV har man dock vid 15-25 års ålder.

I Sverige får omkring 40 000 kvinnor varje år besked om avvikande cellprover och för 450 kvinnor leder cellförändringarna till livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15-44 år och årligen avlider 150 kvinnor till följd av sjukdomen.

Resultat från undersökningen

Upplysningskampanjen pågick från maj till december 2012. Under den perioden hade kampanjsajten över 35 000 unika besökare. Av dem hade mer än 10 000 kvinnor, varav drygt hälften i åldern 20-45 år, tagit del av materialet. 

Intressanta resultat från undersökningen: 

Annons
Annons
  • 60 procent av de kvinnor som vaccinerat sig mot HPV rekommenderar andra kvinnor att göra detsamma. 
  • 56 procent av kvinnorna kunde tänka sig att vaccinera sig mot HPV
  • 23 procent trodde inte att de löpte risk att drabbas av HPV eftersom de lever i en fast relation
  • 22 procent uppgav att de inte hade satt sig in i nyttan med att vaccinera sig

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons