Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | HPV |

Mona less på tvetydig information om HPV

31-åriga Mona fick efter en cellprovskontroll hem ett brev om att man vid den senaste cellprovtagningen hittat cellförändringar i livmodern och att de behövde åtgärdas.

Publicerad den: 2013-03-11

Annons

Hon kallades till mottagningen och fick där beskedet att cellförändringarna berodde på att hon blivit smittad av viruset HPV, och att man skulle boka in en tid för att bränna bort cellförändringarna.

– Jag var orolig över vad som skulle hända med mig och hade jättemånga frågor, men fick väldigt dålig information från min läkare. Jag sökte mycket på nätet men hade ändå svårt att hitta samlad och bra information, säger Mona.

Drygt en månad senare var hon tillbaka på mottagningen för att bränna bort förändringar. Efter det har hon varit tillbaka på flera återbesök, och lyckligtvis har inte cellförändringarna kommit tillbaka.

Annons
Annons

Men något som slagit Mona under hela processen är att hon fått bristande information och inga tydliga svar från vården. 

– Jag frågade läkaren om han tyckte att jag skulle vaccinera mig men fick inget tydligt svar. Det var som att de tyckte att jag oroade mig i onödan.

Det har gått nästan tre år sedan Mona fick det oväntade och olustiga beskedet, men hon känner sig fortfarande orolig. Senast i förra veckan frågade hon sin gynekolog om hon bör vaccinera sig nu när hennes infektion läkt ut.

– Min gynekolog sa att hon hade hört att vaccinet hade viss effekt på personer som redan haft HPV, men inte att det skulle ha effekt på personer som har haft HPV där infektionen har läkt ut. Sedan sa hon att vaccinet däremot kan ge viss effekt om man har en infektion som inte vill läka ut. Hon sa alltså tvärtemot det jag hade läst och hävdade att en utläkt infektion inte kan blossa upp igen, utan då måste man bli infekterad på nytt. Jag läste en artikel där det stod att en redan utläkt infektion kan blossa upp igen.

Annons
Annons

– Det är så svårt att veta vem man ska lita på. Vem har rätt och vem har fel, säger Mona uppgivet. Jag tror ändå jag kommer välja att vaccinera mig, det skadar väl knappast, avslutar hon.

Bristande kunskap om HPV i vården

Netdoktor har tidigare uppmärksammat just det Mona upplevt. Annika Johnsson, överläkare vid Centrum för sexuell hälsa vid Skånes universitetssjukhus menar att det råder kunskapsbrist bland läkare och allmänhet om HPV-vaccination.

– Tyvärr är min bild att läkares kunskaper om HPV-vaccination inte är så mycket bättre än den bland allmänheten. Många läkare utgår fortfarande från åldern när patienter frågar om vaccination. Men för att kunna ge bra råd och information måste man som läkare våga fråga om patientens sexliv. Varken inom primärvården eller bland gynekologer är man van, eller speciellt bra på att prata med patienterna om deras sexliv, säger Annika Johnsson.

Sven-Eric Olsson, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds är även han familjär med det här problemet och menar att Mona tar upp en aspekt som är viktig att reda ut. De 40 000 kvinnor som årligen får besked om cellförändringar är en grupp som har nytta av en vaccination.

– Vaccineringen behandlar inte en pågående infektion men om cellförändringarna är orsakade av någon av de olika HPV-typerna som ingår i vaccinet så kan en vaccination minska risken för återinsjuknande, säger Sven-Eric Olsson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 20:27 (9 år sen)

    Se5 mysigt :) visst e4r det ubrrdnaet att ha egen underhe5llning, ve5r stora tjej fick en gitarr i julklapp i fjol, se5 det har varit mycket ff6reste4llningar he4r med :) kram


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons