Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | HPV

HPV: Vad är myt och vad är sanning?

Det finns många myter och missuppfattningar Humant papillomvirus (HPV) och HPV-vaccin. ”Vaccinet fungerar inte på kvinnor som redan har haft sex” – är det sanning eller myt? Netdoktor slår hål på myter och missuppfattningar.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-02-19
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Sven- Eric Olsson, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, hjälper oss att reda ut, vad som faktiskt är sanning och vad som är myt.

"Det är för sent för mig att vaccinera mig för jag har redan haft sex".

– Det är en vanlig missuppfattning som många kvinnor har. Faktum är dock att de flesta kvinnor som sexdebuterat inte har smittats av alla fyra virustyper som vaccinet kan ge skydd emot. Dessa kvinnor har därför nytta av en vaccination”.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

"Jag har hört att man kan få biverkningar av vaccinet. De som vaccinerades mot svininfluensan fick narkolepsi, vad säger att det inte händer samma sak med HPV-vaccinet"?

– De vanligaste biverkningarna man kan få är de omedelbara, det vill säga rodnad och ömhet på platsen där man fått sprutan. Enstaka kan få lite feber eller huvudvärk, samma dag eller dagen efter. Men de allra flesta har inga biverkningar alls. Sen ska man komma ihåg att vaccinet har testats på drygt 50 000 kvinnor världen. Vissa studier har pågått i 7 månader och andra i upp till fem år. Dessutom har man efter att de formella studierna avklarats och vaccinet registrerats fortsatt att göra uppföljning på de som först testades.

"Jag är över 25 år och därmed för gammal för att vaccineras mot HPV."

Annons
Annons

– Det är inte sant. Att ålder ska vara avgörande för en HPV-vaccination stämmer inte. Man säger att tjejer/kvinnor som är mellan 15-25 år är den största riskgruppen då de oftare byter partner, men det betyder inte att en kvinna som vid 25 års ålder gifter sig och några år senare skiljer sig, träffar nya män, inte har nytta av en vaccination. Det är antalet partners som är avgörande, inte ålder som många verkar tro.

"Vi som redan haft cellförändringar eller kondylom – har ingen nytta av vaccinet då vi redan kommit i kontakt med virustyperna."

– Tvärtom. De 40 000 kvinnor som årligen får besked om cellförändringar är en av de grupper som har nytta av en vaccination. Vaccineringen behandlar inte en pågående infektion men om cellförändringarna är orsakade av någon av de olika HPV-typerna som ingår i vaccinet så kan en vaccination minska risken för återinsjuknande.

"Tre sprutor kan inte ge ett livslångt skydd!"

– En vaccinering med tre doser totalt, tror vi ger ett livslångt skydd. Man kan aldrig med all säkerhet veta att vaccinet ger ett livslångt skydd, men det här vaccinet påminner om Hepatit B vaccinet. Det har vi haft i 25 år och det ser nu ut att ge ett livslångt skydd. Dessutom ser det ut som att HPV-vaccinet påverkar minnescellerna i benmärgen. Finns det i minnecellerna så menar man att det är livslångt för då minns kroppen hur den ska skapa antikroppar om viruset skulle angripa kroppen.


Annons