Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

HPV kan drabba vem som helst

Det är dags att slå hål på myten om att det är för sent att vaccinera sig mot humant papillomvirus, HPV, om man redan är sexuellt aktiv. HPV är världens vanligaste sexuellt överförbara infektion som drabbar både kvinnor och män.

Publicerad den: 2012-10-30

Annons

I våras startade Netdoktor en upplysningskampanj om HPV på kampanjsajten www.HPVkoll.se. Resultat från den pågående undersökningen på HPVkoll.se visar att 28 procent av de närmare 2500 kvinnor mellan 20-45 år som svarat på frågan om varför de inte vaccinerat sig mot HPV, har inte gjort det för att de tror att det är för sent då de redan är sexuellt aktiva.

Enligt Sven-Eric Olsson, överläkare vid Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, att det är en vanlig missuppfattning.  

– Faktum är dock att de flesta kvinnor som sexdebuterat inte har smittats av alla fyra virustyper som vaccinet kan ge skydd emot. Dessa kvinnor har därför nytta av en vaccination, säger Sven-Eric Olsson som också menar att det finns en stor kunskapslucka om HPV, och att det därför är viktigt att öka kunskapen om viruset.

Annons
Annons

HPV kan drabba vem som helst och när som helst i livet. 24-åriga Emma är en av de som drabbats och som tycker att det pratas alldeles för lite om HPV och att viruset smittar via sex.

– Det känns som att människor tänker att HPV drabbar de som är ”lösaktiga” men så är det inte. Jag har till exempel levt i en fast relation och tycker inte jag levt sexuellt riskfyllt innan.

I samband med en cellprovtagning 2009 fick Emma veta att hon hade lätta cellförändringar orsakade av HPV-viruset.

– Det kom som en obehaglig överraskning. Jag visste ingenting om HPV. Och inte heller fick jag rekommenderat av läkare att vaccinera mig. Jag trodde helt ärligt att det var för sent att vaccinera mig. Cellförändringarna gör att jag nu regelbundet följs upp och vid senaste provtagningen visade det sig att mina cellförändringar hade förvärrats något på ett ställe.

Annons
Annons

Det kan innebära att hon blir tvungen att göra en konisering som innebär att en bit av livmodertappen tas bort.

Resultat från Netdoktors pågående undersökning visar just det Emma säger. 36 procent av de närmare 2500 respondenterna svarar att de inte vaccinerat sig mot HPV för att de inte fått någon tydlig rekommendation av sin läkare och 23 procent av dem menar att de inte riskerar att bli sjuka av HPV då de lever i ett fast förhållande.

I Sverige får omkring 40 000 kvinnor varje år besked om avvikande cellprover och för 450 kvinnor leder cellförändringarna till livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15-44 år och årligen avlider 150 kvinnor till följd av sjukdomen.

Förbättra och öka dina kunskaper om HPV genom att besöka www.HPVkoll.se

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 23:49 (8 år sen)

    Well, you are in the right place for a redneck. But, you have failed to yet join the club. All kidding aside, I find this to be really obabjtioncele. Don’t know how I missed it last year. Churchill Downs would have gotten an earful from me. Isn’t anything sacred? Have the Preakness or the Belmont done this?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.