Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | HPV

Föräldrar positiva till HPV-vaccin för pojkar

Att erbjuda könsneutral vaccination, det vill säga vaccination för både flickor och pojkar skulle kunna öka föräldrars tilltro till HPV-vaccinet, säger Maria Grandahl, medicine doktor, barnsjuksköterska och forskare vid Uppsala universitet, som tillsammans med två kollegor nyligen studerat föräldrars inställning till att inkludera pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet mot HPV.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-05-03

Föräldrar positiva till HPV-vaccin för pojkar
Annons

Humant papillomvirus, HPV, är en signifikant bidragande orsak till den globala cancerbördan. Viruset överförs genom sexuell kontakt och kan drabba både kvinnor och män. Det finns flera hundra HPV-typer, men de HPV-typer med hög risk kan orsaka flera allvarliga cancerformer så som livmoderhalscancer, cancer i penis, vulva, anus, mun och svalg men också könssjukdomen kondylom.

Vad är saning och vad är myt? Quiza dig fram till rätt svar om HPV

Nationella vaccinationsprogram mot HPV har implementerats i nästan alla Europeiska länder, i Sverige sedan 2012.

Annons
Annons

– HPV-vaccinet är mycket säkert och effektivt, vilket resulterat i en minskning av cellförändringar i livmoderhalsen och i antalet kondylomfall. Men tyvärr är vaccinationstäckningen ännu inte optimal. I Sverige har vaccinet varit inkluderat i allmänna vaccinationsprogrammet sedan 2012, där flickor 10-12 år gamla erbjudits vaccinet med föräldrars samtycke, men täckningsgraden är betydligt lägre i jämförelse med andra barnvaccinationer säger Maria Grandahl.

Läs också: Närmar oss HPV-vaccin för pojkar

Könsneutral vaccinering kan öka tilltron 

Tillsammans med kollegor har hon studerat föräldrars inställning till att vaccinera eller avstå vaccination mot HPV.

– Bakgrunden till studien var att vi såg att det fanns ett behov av att studera föräldrars inställning i vaccinationsfrågan för HPV, då forskningsområdet var ganska outforskat. Vi valde också att komplettera med frågor om hur föräldrar såg på att även erbjuda pojkar HPV-vaccination. Studien genomfördes i samband med att vaccin mot HPV introducerades i barnvaccinationsprogrammet i Sverige.

Annons
Annons

Vilka resultat ur studien skulle du säga är viktigast att uppmärksamma?

– Att erbjuda könsneutral vaccination, det vill säga vaccination för både flickor och pojkar, det skulle kunna öka föräldrars tilltro till HPV-vaccinet.

Frågan om HPV inte helt okomplicerad 

Frågan om HPV-vaccinering är inte helt okomplicerad. Studien visade att kunskapen om HPV är låg bland föräldrar och svenska befolkningen, särskilt sambandet mellan HPV och cancer. Många föräldrar hade också väldigt låg kunskap om vilka hälsofördelar en HPV-vaccinering skulle innebära för pojkar. De visade också på låg kännedom om vilka cancerformer HPV kan orsaka för pojkar och de hade uppfattningen att pojkar löpte liten risk att drabbas av en HPV-infektion.

– Studien visar att vi behöver bli bättre på att informera om hälsoeffekterna av HPV-vaccination för killar. Killar kan också drabbas av HPV och kan också skyddas mot HPV genom vaccinering.

Upplever du att det finns ett vaccinmotstånd hos föräldrar?

– Inte ett vaccinationsmotstånd men det kan finnas en viss oro för biverkningar, särskilt för HPV-vaccination. Det finns även en viss tveksamhet till vaccinationer bland vissa grupper. Föräldrar är mer medvetna om biverkningar och vikten av vaccinationers säkerhet efter ”svininfluensan” och diskussioner ibland annat media och rapporter om HPV-vaccinets säkerhet i exempelvis Danmark år 2015.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs också:Fortsatt många flickor får HPV-vaccinet 

Läs hela studien 

Studien finns att läsa på BMJ Open: Parents views of including young boys in the Swedish national school-based HPV vaccination programme: a qualitative study.

Maria Grandahl, PhD, barnsjuksköterska, forskare vid Uppsala universitet. Maria Gottvall, PhD, leg sjuksköterska, Röda korsets högskola. Christina Stenhammar, PhD, verksamhetschef elevhälsan, Uppsala kommun

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.