Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | HPV

Eva-Carin väljer att vaccinera sin son mot HPV - ett lätt beslut

Det var under en regelbunden cellprovskontroll som Eva-Carin Gustafsson och hennes läkare började diskutera varför pojkar inte vaccineras mot HPV. Eva-Carin som själv arbetar som distriktssköterska har vaccinerat yngre kvinnor mot HPV och ställde sig frågande till varför vi idag utesluter en grupp som själva kan bli sjuka.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-12-08

Annons

– Jag tycker det är märkligt att vi inte inkluderar pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet mot HPV och när jag plockade upp frågan med min läkare så tyckte han att det var en självklarhet att även pojkar skulle vaccineras. Han berättade att han själv sett till att hans söner vaccinerats och att flera länder redan inkluderat pojkar i vaccinationsprogrammet, säger Eva-Carin.

Utredning om HPV-vaccin för pojkar pågår

Idag vaccineras pojkar mot HPV i Italien, Schweiz, Österrike, Liechtenstein, USA, Australien och delar av Kanada. Även vårt grannland Norge är nära ett sådant beslut. Där har Kunskapssenteret (motsvarande svenska SBU) tagit fram två rapporter vad gäller vaccination av HPV-pojkar. Institutionen, som ger sin oberoende rekommendation till Hälsoministeriet drar slutsatsen att vaccinet bör införas även för pojkar.

I Sverige pågår nu en utredning om HPV-vaccin för pojkar ska ingå i allmänna vaccinationsprogrammet. Frågan ligger just nu hos Folkhälsomyndigheten och myndighetens utredning bör vara klar under första halvåret 2017.

Annons
Annons

Men långt innan Folkhälsomyndigheten startade sin utredning har flera röster höjts, framförallt från läkarkår och andra experter på området, för att även inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet mot HPV.

– Pojkar bör få samma rättighet som flickor till att skydda sig mot cancer orsakad av HPV. Redan 2011 borde vi ha infört HPV-vaccin även till pojkar. I Sverige är vi långsamma och konservativa i den här frågan. 2007 saknade vi data om effekt och säkerhet av vaccination på pojkar, men mycket har hänt på tio år. Idag är evidensläget helt annorlunda och den breda spektra av cancerformer är välkänt. Det är upprörande hur segdraget det är från svenska myndigheter, sa Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet i en tidigare intervju med Netdoktor.

Ett lätt beslut för Eva-Carin

För Eva-Carins del blev beslutet lätt att fatta, trots att det idag innebär att hon måste bekosta vaccineringen själv. Hon blev inspirerad av sin kunniga läkare som själv hade sett till att hans söner vaccinerats och väl tillbaka på jobbet lyfte hon frågan med kollegor.

– Jag berättade för kollegor som arbetar med just HPV om mitt läkarbesök och att jag nu bestämt mig för att låta min 14 åriga son vaccineras. Responsen var positiv från mina kollegor som stöttade mig i beslutet.

Annons
Annons

Sonen som fått informationen om att han kommer att vaccineras mot HPV strax efter jul reagerade med ett ”jaha”, förklarar Eva-Carin och skrattar.

– Det är väl en normal reaktion från en 14-åring och nu ska även sonens kusin vaccineras. Berättade för min syster som har en 18-åring hemma och nu ska även hon se till att hennes son vaccineras.

Två vaccin godkända för pojkar

Idag finns tre olika vaccin mot HPV-infektion. Alla är godkända för vaccination av flickor och kvinnor från nio års ålder. Två av vaccinen skyddar mot fyra respektive nio HPV-typer, det är också de vaccinen som är godkända för vaccination av pojkar från nio års ålder.

– Min uppfattning är att människor inte känner till att även pojkar kan vaccineras mot HPV och jag tror att hade man som förälder vetat om det så tror jag att fler skulle göra det, avslutar Eva-Carin.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.