Forum Infektion


Fibromyalgi?

Hej. Jag tänkte bara kolla lite. Jag har haft ont i leder och muskler m.m. Min mamma har fibromyalgi och jag vet inte om det kan "föras vidare" lr så men jag sökte på google och det här stämde på mig gällande fibromyalgi. Värk - på många ställen eller som flyttar omkring i kroppen ( Ja ) Trötthet/kraftlöshet ( Ja, det kan jag känna ibland ) Koncentrationsproblem svårt att finna ord (Sant) Feberkänsla, ibland kokande känsla i kroppen ömsom kall-varm svettningar ( Jag kan då det ibland ) Ofrivilliga muskelryckningar ( Fått många gånger. Typ att jag rycker till i armen eller så ) Kalla fingrar och tår ( JA ) Diffusa hudreaktioner ( Jag har fårr jätte mycket utslag på sista tiden, det blir rött och kliar föffärligt ) Kan det föras vidare i "gener" eller vad man kallar det?

Skulle vara tack sam för svar! :)


Hej!Kontrollera dina symtom mot för låg ämnesomsättning oxå.(hypothyreos)


Hej igen! Jag är säker på att fibromyalg inte är ärftlig. Fibromyalgi kan vara ett symtom vid hypothyreos.


Hej Jamba Visst kan fibromyalgi vara ärftligt iallafall enligt min läkare som är specialist inom smärta. De finns en viss ärftlighet. Så tycker du skall söka hjälp så du kan få veta vad du har. Själv har jag fått min diagnos o haft fibromyalgi i många års tid nu. MVH J


Hej, Jamba! Min sambo, som dog i bröstcancer -06, hade fibromyalgi när jag träffade henne -97, och hon hade haft det sen -90-91. Jag skulle vilja rekommendera dig att köpa boken -Trötthet & värk av Robert Olin. Den kostar ungefär 200 kr i bokhandel. "Det kan finnas ärftliga faktorer liksom fysiska och psykiska traumatiska händelser. Omständigheterna till själva insjuknandet skiftar, Vanligast är ett lokalt avgränsat smättillstånd, t ex en tennisarmbåge, föregår FMS. Men FMS kan också utlösas i samband med en vanlig infektion, en operation, ett trauma-t ex whiplash- eller en psykisk kris". "Citerat från boken". Vanligt är att Kronisk Trötthetssyndrom går hand i hand med Fibromyalgi- FMS. Jag upplevde det att det är mycket jobbigt. Jag vet inte var du bor men i Lund finns det en välkänd läkare Fager som är specialist på Fibromalgi FMS. I boken som jag nämnde finns många tips som är till hjälp för dig och jag hoppas att du blir hjälpt för jag vet vad du kommer att få gå igenom. Take Care. Kenneth-59.


Min mamma ha fibromyalgi och jag har skrivit ett arbete om det när jag utbildade mig till assistent. Det finns ingen vetenskaplig bevisning att fibro skulle vara ärftligt. Dock är det märkligt att det är otroligt vanligt att även, framför allt döttrar, får det när de när det blivit vuxna. Symtomen börjar "vanligtvis" i 20-års åldern men kan dock framkomma i medelåldern (dessa två tillfällen är vanligast, sen finns det alltid undantag). Symptomen är som du skriver bland annat de som du nämner men det innebär inte att du lider av fibro för det. För att få diagnosen fastställd som fibro krävs det att du haft en påtaglig smärta i minst tre månader (konstant smärta alltså i tre månader) samt att du visar smärta på 11 av de 18 triggerpunkterna som finns. Det är framförallt utifrån dessa triggerpunkter som diagnosen framställs, eller ja, det är utifrån dessa triggerpunkter fibro fastställs. Det finns tyvärr i dagsläget inga prover man kan ta för att får diagnosen fastställd. Dessa triggerpunkter finns över hela kroppen och det ska inte vara något hårt tryck som pressas på punkten för att det ska göra ont. I princip ska man bara lägga några fingrar på punkten och då ska patienten känna av en rejäl smärta. Fibromyalgi kan endast fastställas av en doktor så klart men man kan ju alltid misstänka att man ha det. Dina symtom visar på fibromyalgi men det är ändå dessa 11 punkter som avgör om du har det eller inte. Dina symtom kan utvecklas till fibro om du inte ha det i dagsläget. Fibromyalgin kan även försvinna för gott om man ha den turen. Det är inte särskilt vanligt vad fick fram av mitt arbete men möjligheten finns. Fibromyalgi är även i vissa fall väldigt svåra att behandla. Tyvärr är fibromyalgi ganska outforskat men det har börjat forskas en hel del kring det. Man vet ju inte vad fibro beror på, eller ja, det finns egentligen ingen orsak till varför man drabbas utav det. Men man tror att det finns omständigheter som utlöser diagnosen. Sådana omständigheter kan vara depression, whiplashskada, dödsfall omkring en, man föder barn osv...alla kan drabbas av fibromyalgi men vanligast är det bland kvinnor. Dock får även män det och ibland drabbas tyvärr barn... Det var en del utav det jag fick fram genom mitt examensarbete. Jag tycker att du ska kontakta en läkare som förstår sig på fibromyalgi (tyvärr är det inte många läkare som gör det) och få göra ett triggerpunktstest för att se om du ha fibro. Om inte så var uppmärksam på dina symtom och om smärtan bli värre och sök på nytt till läkare i så fall, som sagt kan symtomen finnas länge innan det utvecklas till fibromyalgi.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons