Forum Infektion


Feber jämt, är så trött på det. Hjälp?

Jag är en 18-årig tjej från Borås (en halvtimme innåt landet från Göteborg). Pluggar samhäll/ekonomi på gymnasiet, min fritid spenderar jag med vänner, pojkvän, familj, träning och jobb. Jag beskriver mig själv som en glad och social tjej som mer än gärna träffar folk och delar med mig av och tar del av andras upplevelser och erfarenheter. Varför jag är medlem här är för att jag har blivit sjuk och inte fått någon diagnos. Vill prata med någon som har det liknande, eller som har fått symptom, kan ge mig tips. I stort sett vad som helst, jag är öppen för allt. Min sjukdomshistoria i korthet: I December förra året (2008) började jag känna mig dålig, som vilken infektion som helst. Det började segt men helt plötsligt gick det väldigt fort och jag hade 40 graders feber och jättesvullna lymfkörtlar i halsen. Man misstänkte körtelfeber men efter att ha testat detta många, många gånger konstaterade man att så var inte fallet. Vita beläggningar i halsen tydde på halsfluss men det var det inte heller. Mitt infektionsvärde (crp) var på närmare 200 och jag mådde verkligen dåligt. Efter 4 veckor vände det tvärt, jag blev frisk på ett par dagar. Under sjukdomsperioden åt jag kåvepenin utan effekt. I slutet av mars kom det tillbaka, exakt likadant fast lite värre ändå. Mitt crp var nu på en bra bit över 200 och det såg ut som att jag hade svalt två tennisbollar. Jag gjorde nu datoromografi, lungrötgen och ultraljud. Alla tre utan resultat. Jag fick dalacin istället för kåvepenin, tålde inte dalacin vilket resulterade i att jag började spy och slutade därför med dessa. Tog så många prover så jag kan inte räkna de, läkarna ville lägga in mig på infektion men jag gillar inte att sova på sjukhus så valde istället att åka hem och sova och åka dit för prover etc. några gånger om dagen. Även denna gången gick det över tillslut. Början till ett återfall kom i början av juni, dock åkte jag utomlands innan det hade kommit igång och det blev aldrig någon av detta. Under sommaren var det ganska lugnt, det var lite småinfektioner så men inget i klass men vad jag hade tidigare. I augusti kom det smygandes igen, dock utvecklades det aldrig lika mycket denna gången. Till en början hade feber tre dagar i veckan ungefär, med tiden blev feberperioderna tätare och tätare och till slut hade jag feber varje dag. Svullnaden i halsen har aldrig riktigt gått ner sen detta började, det har ökat och minskat men aldrig varit helt borta. Såhär var det fram till någon månad sen då jag fick licenspreparatet colchicine, dock har jag nu fått feber, svullna lymfkörtlar i halsen och blåsor i munnen igen. Någon som har någon idé, förslag eller liknelse? Tacksam för allt :)

Idag var jag på öron-näsa-hals för att se om det var aktuellt att ta bort mandlarna men det var det tydligen inte då jag inte vart sjuk i två år.. (?!) Läkaren därifrån skulle ringa i mars och då ska vi överlägga. Just nu lutar det åt att jag har PFAPA, dock är det inte alls säkert. Det är ett "alternativ". Jag har antagligen en cellulär immundeffekt, troligen överreagerar mitt immunförsvar på något som alltid finns i min kropp och därmed kan man i enkelhet beskriva det som att jag gör mig själv sjuk då man inte kan påvisa någon immunbrist. Funderar på om det kan vara mentalt? Dock tror mina läkare att jag är helt ute och cyklar då jag föreslå detta. Vart på Östra Sjukhuset, läkaren där skulle se vad hon kunde göra efter att han fått beslutet om jag får behålla mina mandlar eller inte. Ska även till reumatologen nästa vecka.


hejsan jag känner igen mig i det du beskriver då jag inte heller har nån diagnos på min "hälsa" jag har känt mig väldigt konstig på många olika sätt senaste 7 månaderna, de symptomen jag känt av är: * svullna lymfkörtlar i halsen (gör ont när sväljer o känns irriterat) * ingen feber men väldigt ofta känt mig varm + ont i hals samtidigt * trött och sliten nästan hela tiden har varit hos läkaren för: ont i bröstet (mycket stress och problem med magen) spänningar i huvudet o nacken (varit i 2 månader) illamående och yrsel (men har inte kommit samtidigt som ont i halsen och kännt mig varm) så många konstiga saker har hänt mig ?? känner mig orolig men skönt att man känner igen sig lite av de du skrev =) va är PFAPA för nått?? // christian


Chrille885: Det låter ju i stort sett som samma symptom som jag har. Är det bara körtlarna i halsen som svullnar på dig? Inte ljumskar och armhålor och så? Jag har nämligen bara svullnad i de i halsen. Vet du om de har kollat upp dig för något speciellt? De andra symptomen du beskriver kanske är stressrelaterade då, tolkar det som att det r det du syftar lite på. PFAPA är en sjukdom som oftast barn får, dock är det inte omöjligt att äldre också får den än om ovanligt. Den innebär att man får feberattacker med några veckors mellanrum och med dessa svullnar även halskörtlarna och ofta får man "förkylningsblåsor" i munnen. Detta stämmer överens med mig, dock har jag konstant svullna körtlar i halsen, ibland mer och ibland mindre men konstant. Mot febern har jag fått Colchicine, så nu är den borta. Vet inte om det beror på medicinen eller mig själv men tippar väl på medicinen. Östra gav inget som helst resultat, inte heller reumatologen. Nästa blir kanske Karolinska, nästan så jag hoppas på det då det vore kul med en diagnos och fram för allt en normal hals :) Hur går det för dig? :)


Min bror har haft liknande symptom som ni uppvisar. Jag tjatade på honom att ta ett helhetsgrepp och se över sina problem genom att ändra livsstilsmönster. Han var ganska dålig på att äta bra mat och rörde inte på sig alls så mycket som han borde göra. Läkarna hade varken kunnande eller vett nog att se över hans hela situation. Tillsist började han lyssna på sin kloka syster och peta i sig frukt och grönsaker vilket direkt gav resultat. Efter att ha lagt om kosten till allt mer fisk, grönt och frukt orkade han röra på sig och fick helt enkelt ett bättre försvar. Nu har han också hittat ett nytt tillskott i hälsokosten som han sa var riktigt bra och näringsrikt, och tydligen gott. Ett flytande preparat som hette Elexir som var gjort på massor av frukter och bär, gojibär, granatäpple, svarta vinbär och en massa grejjer. Jag fick testa det och det var faktiskt riktigt bra! Innan ni ger upp hoppet skulle ni ju kunna testa detta och att lägga om livsvanor med kost och motion. Ha det bra! Nina

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons