Var tionde fästing bär på ny smitta

Förra året och året dessförinnan fick rekordmånga tbe efter fästingbett. Samtidigt har nu en svensk forskargrupp slagit fast att var tionde fästing bär på en nyupptäckt bakterie som kan orsaka allvarliga infektioner, rickettsia helvetica.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Fästingsäsongen är snart över oss men det är inte bara borrelia och tbe som sprids via fästingar. En hittills mindre känd fästingsmitta visar sig kunna leda till infektioner orsakade av den fästingöverförda bakterien rickettsia helvetica.

Var tionde fästing i Sverige är bärare av den här bakterien slår nu en forskargrupp i Uppsala fast i en ny avhandling. Den kan ligga bakom allvarliga infektionstillstånd och leda till symtom som hjärhinneinflammation, hög feber, huvudvärk, muskelvärk och hjärtmuskelinflammation.

I Sverige är rickettsia helvetica enligt Uppsalaforskarna den enda fästingöverförda rickettsiabakterien som har hittats allmänt i naturen.

Annons
Annons

Där det finns fästingar i Sverige finns också smittan i var tionde fästing, konstaterar forskarna.

– Om man har symtom efter fästingbett, och det vid prov visar sig att man inte har borrelia fast man misstänkte det, så bör man testa sig för rickettsia helvetica. Det måste man oftare än i dag ta i beaktande vid sjukdomsutredningar efter fästingbett, säger Karin Elfving, molekylärbiolog och forskare vid Uppsala universitet, som i förra veckan disputerade på en doktorsavhandling om rickettsiainfektionen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2013-09-19 18:34 (7 år sen)

  Go'kve4ll Sanne! Se5 he4rliga julglimtar du visar, gsaisr att det e4r se5e5 mysigt hemma hos er nu! Se5 roligt att du gillar ve5r gran. Den e4r e4kta men ke4nns ne4stan konstgjord ff6r vi slog till pe5 en kungsgran i e5r. Inte lika vass och inte heller barrar den se5 mkt. Skf6nt! Se5 skf6nt det le5ter med din le5nga ledighet - det e4r ni som jobbar i skolan ve4rda!!! Sje4lv ska jag jobba lite mellandagar men det blir inget betungande.c5 imorgon ska jag jobba, se5 nu ska jag be4dda ner mig och sova lite. Kraaam/Marie

 • Avatar Tidigare användare 2013-09-17 18:23 (7 år sen)

  Hej Vi Olala!Det ser se5 he4rligt ut pe5 alla bilder de4rnerifre5n! Nu kemmor du ve4l hem och e4r full av energi...Jag e4r trf6tt men lycklig efter helgens bloggtre4ff, som var je4ttekul... Ooh se5 mycket vackert vi har sett, och vad vi har pratat... Det e4r otroligt hur mycket man kan prata om inredning ne4r man tre4ffas se5 he4r...Det ve4rsta e4r att jag vill sle4nga ut allt hemma och gf6ra om e4nda fre5n bf6rjan... men det e4r ve4l sme4llar man fe5r ta efter en se5n helg!Skf6nt att du kemmor hem snart! Jag saknar dig!KramMarie

 • Avatar Tidigare användare 2013-06-9 00:44 (7 år sen)

  Det är verkligen hög tid att läkar - och veterinärkåren får upp ögonen för fästingöverförda sjukdomar och tar både förekomst och symtombild på största allvar! I engelskspråkig litteratur kallas borrelia "the great imitator" - spiroketen har förmåga att imitera snart sagt alla typer av sjukdomstillstånd i alla organsystem, fysiska som psykiska.

  Som lekman gissar jag att en hel del tillstånd av "idiopatisk" karaktär (stiligt ord för "vi har inte en susning...") får sin förklaring om man vore en aning mer generös med såväl borrelia-, erlichia- och rickettsia helveticatester, både inom human- och veterinärvården.
  PS. Ett annat test som borde vara legio vid kontakt med primärvården är - ja, D-vitaminstatus!! En enorm samhällelig besparing torde vara i sikte om samtliga, som i själva verket lider av brist (ytterligt frekvent förekommande) ordinerades just D-vitamin (och sol!) istället för...analgetika...psykofarmaka...neuroleptika....!

  Så trist för läkemedelsindustrin att det inte är möjligt att patentera vitamin D - då hade det sannolikt ansetts som en "magic bullet" och sålt för många miljarder!

 • Avatar Tidigare användare 2013-06-7 18:13 (7 år sen)

  Hej!
  För ett tag sedan fick jag diagnosen ritinitis pigmentosa. Min läkare i lund sa att den är ärftligt (bärande) eftersom ingen i vår släkt eller familj har den sjukdommen,men efter ett tag som jag lämnade några prover i vårdcentralen och remiterades till S:T eriks sjukhus.fick jag veta att jag har haft festing bett någon gång.Jag har haft inflamation i kroppen utan att man har hittat var den sitter,svimningar och mycket annat kan förklara det.
  -Nu kommer jag till frågan: Hur kan jag hitta den muskel inflamationen som de påstod att jag har i min kropp för ett tag sen?
  - Hur kan jag försöka att hitta förklaringen till min konstiga känslan i hjärna och retinitis pigmentosa?
  Jag är ständigt sjuk men friskförklaras hela tiden.
  vad är det fel på mig?
  Monire

 • Avatar 2013-06-7 17:42 (7 år sen)

  Borreliaprov tar sin tid innan utslaget visar positivt, hur länge vågar man nu vänta? Med så allvarliga symptom som vid rickettsia är det ju bråttom. Finns vaccin? Eller fungerar antibiotika?


Annons
Annons
Annons