Nyhet | Fästingar

Vaccin mot borrelia snart här

Ett vaccin mot fästingsjukdomen borrelia håller just nu på att tas fram och i år görs första testerna på människor. Vaccinet beräknas vara färdigt att kunna användas inom några år.


Lovisa
Publicerad den: 2017-05-05
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Testerna som kommer utföras på sammanlagt 180 personer i USA och Kanada är de första där vaccinet ges till människor och inte bara prövas i djurförsök.

Det som i huvudsak är syftet med försöken är att se till så att vaccinet är säkert att använda innan nästa steg tas med fler testpersoner. Utöver det handlar det dessutom att se över hur eller om vaccinet lyckas med att få immunförsvaret att bilda antikroppar mot de borreliabakterier som fästingar bär på.

Borrelia är en infektionssjukdom som man kan drabbas av efter ett fästingbett. Sjukdomen kan ge många olika symtom från hud, hjärna, leder och nervsystem. Risken för infektion efter att ha fått på sig en fästing i skog och mark är liten. Bara ett par procent.

Annons
Annons

Läs också: Riskområden för borrelia i Sverige 

Vaccin bra för särskilt utsatta 

Som det ser ut idag går borrelia redan nu att behandla med antibiotika. Men ett vaccin skulle kunna vara intressant för personer inom vissa riskgrupper eller bland människor som är särskilt mycket utsatta för fästingbett i områden där det finns mycket fästingar och där man vet att det förekommer borrelia.

En ytterligare följd av fästingbett är fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, vilken det redan finns vaccin mot. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons