Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

TBE-smittade fästingar sprids till nya områden

Annons

TBE-smittade fästingar fortsätter att spridas till nya områden runt om i landet. Senaste tillskottet av riskområden är Bohuskusten. Och samtidigt som detta sker menar Smittskyddsinstitutet att kunskapsluckan om TBE stor och mer forskning behövs. Det är i samband med att temperaturen stiger som de smittade fästingarna börjar vakna till liv, och för de som tänkt tillbringa sommaren längs Bohuskusten, mellan Fjällbacka och Grebbestad bör vara försiktiga. Det är med anledning av att Smittskyddsinstitutet klassat det som ett riskområde för TBE.

Under 2008 smittades totalt 224 personer av TBE runt om i landet och det är en uppgång med 24 procent jämfört med 2007. Enligt Smittskyddsinstitutet härstammar de flesta TBE-fallen från Östersjökusten och runt Mälaren. Men nu har fästingarna börjat sprida sig i landet, däribland Dalarna och så långt norrut som Västerbotten. Och detta är något som oroar Smittskyddsinstitutet. – Det sker en ökad spridning, helt klart. Men vad den beror på är inte klarlagt, säger Annika Linde, överläkare och statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det finns en stor enighet om att det är djur som för fästingarna med sig och nu har även sjöfåglar lyfts fram som en tänkbar förklaring till spridningen. I och med att den geografiska spridningen av TBE-fall ökar uppmanas nu fler att vaccinera sig.
– TBE är en mycket besvärlig sjukdom och något man bör vaccinera sig emot om man lever eller vistas i ett område där sjukdomen finns, uppmanar Erik Ekwall, överläkare på infektionskliniken på Karolinska i Huddinge samt medicinskt ansvarig på Cityakuten Wasa Vaccination.

Annons
Annons

Men även inom vaccinationen är behovet av mer forskning stort. Det är till exempel ännu oklart hur länge vaccinationen ska fortgå. Under 2000-talet har mellan 20 och 30 fall av TBE påträffats bland patienter som varit vaccinerade, men det är alltså fortfarande okänt vad det beror på.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.