TBE breder ut sig över Sverige

TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation, breder ut sig i Sverige. Antalet rapporterade fall har ökat i Västra Götaland men även i norra delar av Sverige sprider den sig.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-01-27
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

– Vi måste börja prata om allmän vaccinering mot fästingsjukdomen TBE, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån TT.

Särskilt i Västra Götaland har det skett en ökning av antalet rapporterade fall av TBE. Under 2015 rapporterades 40 fall vilket är en fördubbling jämfört med året dessförinnan. Men även i Norrland sprider den sig fläckvis enligt Folkhälsomyndigheten. Det rapporterar Dagens Medicin.

Sammanlagt fick Folkhälsomyndigheten in 270 fall av TBE under förra året. Siffror som ligger på samma nivå som under 2011 och 2012 som räknas som toppår för antalet rapporterade fall av TBE.

Annons
Annons

TBE kan ge neuorologiska skador

TBE kan i värsta fall leda till neurologiska skador eller döden. Tomas Bergström vid Göteborgs Universitet ser helst att det införs en allmän vaccination mot TBE, inte i första hand på grund av dödligheten utan för att många som får TBE drabbas av neurologiska skador och får bestående men.

– Om trenden fortsätter kommer fler och fler områden att vara drabbade av smittan, förr eller senare kommer man ta upp den här diskussionen, säger han till TT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-29 00:45 (4 år sen)

    You really found a way to make this whole precsos easier.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-1 19:47 (4 år sen)

    Om 1 blir smittad betyder ju 2 smittade en stor ökning dvs 100%. Det verkar något förhastat med allmän vacinering men en ökad information om behov att låta vaccinera sig vore tillrådligt!


Annons
Annons
Annons