Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Fästingar

TBE allt vanligare i Västsverige

Snabbast ökning av den fästingburna virussjukdomen TBE har man kunnat se i sydvästra Sverige. Det framgår av en analys från Folkhälsomyndigheten som har bearbetat data över TBE från de senaste 15 åren i Sverige, skriver Sveriges radio.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-05-02

Annons

– TBE sprids västerut. Det är betydligt fler fall nuförtiden i Västra Götaland än det var tidigare, till exempel, säger Marika Hjertqvist, TBE-expert vid Folkhälsomyndigheten.

Hon tillägger att TBE nästan enbart rapporteras från platser söder om Dalälven.

I fjol anmäldes totalt 268 TBE-fall till Folkhälsomyndigheten. TBE finns alltjämt på östkusten. Där tycks dock en dämpande faktor finnas, nämligen den höga vaccinationsgraden. En enkät för ett par år sedan visade att mer än hälften av stockholmarna hade tagit minst en vaccindos.

Annons
Annons

– Folk där är medvetna om att det är ett riskområde och att man bör vaccinera sig när man rör sig ute i skog och mark, säger Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten.

Mer om TBE:

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons